This page is also available in български български, English English, Ελληνικά Ελληνικά, Magyar Magyar, Español Español, Italiano Italiano

Trudnoća i porođaj spadaju među najbitnije događaje u Vašem životu i zaslužuju pažljive i temeljne pripreme.

Što više učite o trudnoći, porođaju i roditeljstvu, komotnije ćete se osećati tokom svih telesnih i životnih promena koje će Vam se desiti.

Odlazak na škole roditeljstva i redovne posete lekaru, čitanje knjiga i razgovor sa iskusnim roditeljima su neke od opcija koje Vam mogu pomoći da se pripremite za Vaše novorođenče.

Prva tri meseca trudnoće su obeležena nevidljivom, a ipak zapanjujućom transformacijom. Vaše telo prolazi kroz velike promene budući da je dom rastućem fetusu. Velika avantura upravo počinje.

Očekivani termin porođaja (na engleskom EDD) se računa od prvog dana poslednjeg menstrualnog perioda i određuje gestacionu starost Vaše bebe tokom trudnoće i na taj se način može pratiti njen rast. Takođe, taj termin pruža vremenski okvir za određene testove koji se mogu uraditi. Međutim, samo 1 od 20 žena se porodi tačno u očekivanom terminu porođaja.

Treća nedelja

Čestitamo! Ukoliko je Vaša jajna ćelija uspešno oplođena spermatozoidima Vašeg partnera, začetak embriona se desio, iako je on veoma mali (otprilike veličine glave čiode).

Trenutno, to je samo grupa od oko 100 ćelija koje se množe i rastu veoma brzo. Spoljašnji sloj ćelija će postati placenta dok unutrašnji sloj postaje embrion.

Tokom nedelja posle začeća, Vaša materica će početi da podržava rast placente i fetusa. Iskusićete značajno povećanje u nivou hormona koje prate neki od siptoma trudnoće kao što su umor ili jutarnje mučnine. Neki mirisi će početi da Vam smetaju  i prouzrokuju osećaj mučnine.

Četvrta nedelja

Verovatno očekujete menstruaciju ove nedelje i ako do nje ne dođe, to može biti jedan od prvih znakova da ste trudni.

Ako već znate da ste trudni, saznali ste to ranije nego što je to slučaj kod većine žena i možda ste potpuno uzbuđeni ili se još uvek privikavate na to stanje.

Dok se embrion pozicionira u Vašoj materici možete primetiti slabo krvarenje, budite bez brige, to je potpuno normalno. Moguće je da se još uvek nećete osećati drugačije, ali amnionski prostor, koja će se napuniti tečnošću, kao i placenta koja će donositi kiseonik i hranu kako bi se Vaša beba prehranila, se već formiraju u Vašoj materici.

Pozovite svog lekara kako biste zakazali prvu prenatalnu posetu. Iako je Vaša buduća beba još uvek sićušna, već prolazi kroz bitne razvojne etape u četvrtoj nedelji trudnoće, zato počnite da uzimate prenatalne vitamine. Potražite one koji imaju makar 400 mikrograma folne kiseline i ne zaboravite da ih uzimate svakog dana. Znamo da imate dosta toga na umu, ali pošto folna kiselina dokazano pomaže u prevenciji određenih defekata pri rođenju, ovo je veoma bitno!

Vaša beba

Od oplodnje jajne ćelije do 12. nedelje, fetus se zove embrion.

U prve 4 nedelje rane trudnoće, embrion je spojen sa majušnom žumančanom kesom koja mu pruža hranu. Zatim, placenta će se u potpunosti formirati i preuzeće prenos hrane ka embrionu. Embrion je okružen tečnošću unutar amnionske kese. Njen spoljni sloj se razvija u placentu.

Ćelije placente urastaju duboko u obode materice čime uspostavljaju jak dotok krvi kako bi beba mogla da dobije sav kiseonik i hranljive materije koje su joj potrebne.

Sam embrion se formira od ćelija koje se razdvajaju u tri sloja koja se zajednički nazivaju klicini listovi.

Iz gornjeg sloja, ektoderma, razviće se bebin spoljašnji sloj kože, centralni i periferni nervni sistem, oči, unutrašnje uho i mnoga spajajuća tkiva.

Srce i krvotok Vaše bebe oformiće se iz srednjeg sloja ćelija, mezoderma. Ovaj sloj ćelija takođe služi kao osnov za kosti, mišiće, bubrege i veći deo reproduktivnog sistema Vaše bebe.

Unutrašnji sloj ćelija, endoderm, postaće jednostavna cev izbrazdana mukoznim membranama. Pluća, creva i bešika Vaše bebe će se ovde razviti.