This page is also available in Magyar Magyar, English English, български български, Ελληνικά Ελληνικά, Italiano Italiano, Español Español, Lietuviškai Lietuviškai

Tokom šeste nedelje trudnoće Vaša beba će se značajno razvijati; počeće da se formiraju njeni vitalni sistemi organa.

 

Formira se bebina glava. Otkucaji srca su vidljivi na ultrazvuku. Na glavi se nalaze rupice iz kojih će se formirati uši kao i zadebljanja koja će postati oči.

Beba sada ima telo, osnovne delove mozga i četiri pupoljka koji će postati ruke i noge. Formiraju se usta i vilica.

Velike promene u okviru ove nedelje: Nos, usta i uši koje ćete toliko ljubiti za osam meseci sada počinju da se oblikuju. Kada biste mogli da pogledate u Vašu matericu, videli biste preveliku glavu i tamne tačke tamo gde počinju da se formiraju oči i nozdrve Vaše bebe. Njene nastajuće uši su u obliku udubljenja sa obe strane glave, a ruke i noge su kao izduženi pupoljci.

Bebino srce ima između 100 i 160 otkucaja u minuti – skoro duplo više od Vašeg. Krv počinje da struji kroz njeno telo. Razvijaju se creva, a pojavljuje se i zametak tkiva iz kojeg će se razviti pluća. Formira se hipofiza kao i ostatak mozga, mišića i kostiju. U ovom trenutku, Vaša beba je dugačka oko 6 milimitara, veličine je zrna pasulja.

Možete primetiti da su kod Vas sada česte promene raspoloženja, bićete nervozni jednog trenutka, a srećni već sledećeg.

Sad treba zaista paziti oko ishrane, ne samo kako biste uneli dovoljno hranljivih materija, već i da biste izbegavali bilo šta što bi moglo štetiti Vašoj bebi.

Kako trudnoća napreduje, za Vas i Vašu bebu je veoma važno da dobijate dosta svežeg vazduha, a budući da naša tela mogu da proizvode vitamin D samo kada smo izloženi suncu, pokušajte da izlazite napolje i što duže budete na suncu.

U ovoj fazi Vaše trudnoće možda se i nećete osećati trudnom zato što su vidljive fizičke promene neznatne. Međutim, možete početi da osećate fizičke simptome trudnoće kao što su:

Zbog porasta progesterona i estrogena, možete iskusiti neke ne tako prijatne simptome trudnoće kao što su nagle promene raspoloženja i jutarnje mučnine.

 • Osećaj jutarnje mučnine sa ili bez promena u težini
 • Mučnine i povraćanje
 • Zamor
 • Oticanje
 • Gastrointestinalni simptomi kao što su gastritis, gorušica i problemi sa varenjem
 • Osetljivost grudi
 • Želja za hranom
 • Pojačano čulo mirisa
 • Učestalo i noćno mokrenje.

Iako je Vaša trudnoća još uvek u ranoj fazi, lista zadataka počinje da raste. Sada je dobro vreme da zakažete prenatalni pregled, a tom prilikom će Vas lekar ispitati i uraditi neophodne testove, kako bi, ne samo potvrdio Vašu trudnoću, već i ocenio Vaše zdravlje.

Zapravo, tokom trudnoće, moraćete da vodite računa o sebi i bebi koja raste u Vama:

 • Nikako nemojte da pijete alkohol ili pušite tokom trudnoće, izbegavajte sve druge toksične supstance.
 • Konsultujte se sa lekarom oko lekova koje uzimate kako biste bili sigurni da možete nastaviti da ih uzimate i tokom trudnoće.
 • Kako biste negovali sebe i svoju bebu, hranite se zdravo i uzimajte prenatalne