This page is also available in Español Español, English English, Italiano Italiano, български български, Ελληνικά Ελληνικά, Magyar Magyar, Lietuviškai Lietuviškai

U petoj nedelji trudnoće većina žena zapravo shvata da su možda trudne. To je prva nedelja posle izostanka menstruacije.

 

Verovatno počinjete da osećate simptome trudnoće poput osetljivosti grudi, umora ili jutarnje mučnine.

Imajte na umu da su ovo vrlo bitni momenti u Vašem životu i da, ukoliko već niste prestali sa lošim navikama ili promenili vaš način života, sada je pravi trenutak za to.

Ovi rani meseci trudnoće su ključni za razvoj Vaše bebe. Nekoliko važnih koraka koje sada možete preduzeti mogu pomoći u čuvanju Vašeg i bebinog zdravlja.

Obezbedite ranu prenatalnu brigu i ne propuštajte preglede. Dobra prenatalna briga je ključna za Vaše i bebino zdravlje. Vreme je da izaberete doktora ili babicu i zakažete prvi pregled.

Uzimajte prenatalne vitamine. Većina prenatalnih suplemenata sadrže više folne kiseline, gvožđa i kalcijuma nego standardni multivitamini. Trudnicama je potrebno što više ovih nutrijenata.

Kao što je važno da uzimate dovoljno folne kiseline pre začeća, važno je da to činite i tokom prva tri mesece trudnoće, budući da ona značajno smanjuje rizik da se kod Vaše bebe razviju neurološki poremećaji poput spina bifida.

Konsultujte se sa Vašim lekarom oko lekova koje uzimate.

Prestanite da pušite. Pušenje uvećava rizik od brojnih problema poput pobačaja, problema sa placentom i prevremenog porođaja. Takođe, usporava rast fetusa i povećava rizik od smrti bebe.

Prestanite da pijete alkohol. Čak i jedno piće dnevno može uvećati rizik od manje težine bebe kao i dovesti do potencijalnih problema sa učenjem, govorom, pažnjom i hiperaktivnošću.

 

Razvoj bebe:

Duboko u Vašoj materici embrion raste brzim tempom. U ovom trenutku, on je veličine semenke susama. Sada se sastoji od tri sloja ćelija – ektoderma, mezoderma i endoderma, od čega će se kasnije formirati svi organi i tkiva.

Tokom pete nedelje rastu i vitalni organi Vaše bebe; srce, centralni nervni sistem – kosti i mišići se formiraju brzo i čitav skelet se oblikuje.

Dalje, srce Vaše bebe se veoma brzo razvija. Počevši kao jednostavna cevčica, ono se sada razdvaja u četiri komore i počinje da pumpa krv.

U nekim slučajevima, na ultrazvuku se može čuti otkucaj srca već od pete nedelje trudnoće.

Vaša beba sada već ima sopstvene krvne sudove i krv kreće da cirkuliše.

Deo ovih krvnih sudova povezuje Vas sa bebom i oni će postati pupčana vrpca.