This page is also available in English English, Ελληνικά Ελληνικά, Lietuviškai Lietuviškai, Italiano Italiano, Magyar Magyar, български български

Dobrodošli u 11-tu nedelju Vaše trudnoće! Sada ste trudni dva meseca i dve nedelje. Ukoliko je ovo Vaša druga (ili treća itd.) trudnoća, možda se stomak i pokazuje. Isto važi i ukoliko očekujete više beba. Čekate li, pak, prvu bebu verovatno ćete morati još malo da sačekate.

 

Da li ste znali da Vaša beba može da diše pod vodom? U desetoj i jedanaestoj nedelji fetus počinje da udiše i izdiše male količine amnionske tečnosti, što pomaže bebinim plućima da se razviju i porastu.

U ovoj nedelji se tipično završava formiranje svih vitalnih organa i sada se možete opustiti, osetljiv period za Vašu bebu u kojem može doći do eventualnih poremećaja je prošao. Većina beba se sada ubrzano menja i kroz nekoliko nedelja će se duplirati u rastu. Jajnici i testisi se formiraju uz spoljne polne organe ali čak ni najmoderniji ultrazvučni aparati ne mogu sa sigurnošću reći u ovom trenutnu da li je dečak ili devojčica. Glava je još uvek značajno veća od tela, skoro polovina od ukupne veličine tela. Očni kapci su zatvoreni.

Ono što je tipično za ovu nedelju jeste početak cirkulisanja krvi između bebe i materice, kada placenta otpočinje svoju ključnu funkciju ishrane bebe kroz majčinu krv. Od temena do kraja kičme, beba je duga oko 55 milimetara i teži 10 grama.

Možete nastaviti da imate sledeće fizičke simptome:

  • povećani apetit sa ili bez želje za hranom ili odbojnosti prema njoj
  • mučnine i povraćanja
  • umor, iako ćete možda početi da se osećate energičnije
  • nadutost, gasove, konstipaciju ili gorušicu
  • osetljivost grudi i promene
  • preteranu salivaciju
  • malaksalost ili vrtoglavicu

Neki bolovi ili nelagodnost u stomaku su normalni tokom trudnoće budući da se mišići stomaka i ligamenti istežu kako bi mogli da naprave prostor za rastuću matericu. Neke žene će početi da primećuju da jutarnje mučnine polako nestaju, dok druge neće biti te sreće. Ako ste od onih srećnijih, možete primetiti da imate želju za nekim određenim tipovima hrane ili da osećate odbojnost prema njima. Bilo kako, vodite računa da imate balansiranu i zdravu ishranu i uzimajte dobre prenatalne vitamine.

Još jedan način da održavate svoje zdravlje tokom trudnoće jeste redovno vežbanje. Razgovarajte sa doktorom oko Vašeg trenutnog ili željenog režima vežbanja da biste se uverili da je bezbedan.

Pravo je vreme da u ovoj fazi Vaše trudnoće isplanirate romantično putovanje: beg od svakodnevnice sa Vašim partnerom.