This page is also available in Italiano Italiano, English English, Español Español, Lietuviškai Lietuviškai, български български, Magyar Magyar

Stvari se brzo menjaju tokom ove nedelje. Približavate se bitnom trenutku, kraju prvog trimestra, što znači da će se vaši hormoni primiriti, dovodeći do toga da osećate manje uobičajenih simptoma trudnoće. To znači da ste možda spremni da podelite vesti o trudnoći sa porodicom i prijateljima. Uzbudljivo!

Počevši od ove nedelje, Vaša beba će se nazivati „fetusom“. Ovo je vreme velikih promena: fetus je u potpunosti formiran, ima sve organe, mišiće, udove i kosti; od ovog trenutka pa sve do porođaja će samo nastaviti da raste. Glava se okreće. Kičma, ruke i noge su vidljivi, a prsti na rukama i nogama se u potpunosti odvajaju. Profil se jasno ukazuje i svuda skakuće. Na prstima se javljaju i nokti. Povećava se količina amniotske tečnosti budući da bebini bubrezi počinju da stvaraju i izlučuju urin. Mišići trbušnog zida uvežbavaju peristaltične pokrete, a creva prave kontrakcije tokom varenja hrane. Hipofiza počinje da stvara hormone. Od temena glave do kraja kičme, beba je duga oko 65 milimetara i teži 18 grama.

Vaša beba ulazi u fazu rasta i sazrevanja tokom koje će svi organi i tkiva rasti i razvijati se ubrzano.

Dvanaesta nedelja je poslednja nedelja trećeg meseca trudnoće što znači da završavate sa prvim trimestrom. Stalni osećaj mučnine i umora bi trebalo polako da nestaje. Možda ćete otkriti da vam se vraća apetit i da vam pomisao na jelo više nije tako odbojna.

Međutim, trebalo biste da obratite pažnju na ishranu kako se ne biste previše ugojili što bi moglo da dovede do komplikacija poput dijabetesa u trudnoći, visokog krvnog pritiska i bolova u leđima i nogama. Dodatni kilogrami mogu dovesti i do bržeg zamaranja.

U nastupajućem periodu znatno opada i rizik od pobačaja, ali je i dalje od ključnog značaja da obratite pažnju na rane znake upozorenja. Oni mogu biti: krvarenje sa grčevima, krv u sekretu koji traje tri ili više dana, oštar bol ili grčevi koji traju ceo dan.

Ako ste se osećali naročito umorno tokom prvog trimestra, možda će početi i da vam se polako vraća energija. Takođe, može se javiti i potreba za širom i laganijim odećom, ili čak trudničkom odećom, kako vaša materica raste ne bi li napravila prostora za fetus koji se brzo razvija.

Održavanje optimalnog fizičkog zdravlja je ključno za dobrostanje i vas i vašeg fetusa. Hranite se zdravo i budite sigurni da uzimate neophodne suplemente za ishranu koje vam je doktor preporučio. Redovno vežbanje vam može pomoći da održavate zdravlje tokom ovog značajnog perioda vašeg života.

Dvanaesta nedelja je dobar trenutak da počnete sa Kegelovim vežbama ne biste li ojačali vaginalne mišiće. To vam može pomoći tokom porođaja i kasnijeg oporavka. Ako niste sigurni kako bi pravilno trebali da ih radite, popričajte sa vašim lekarom. Možete naučiti nešto o ovim vežbama ako pohađate časove roditeljstva.

Tokom trudnoće morate napraviti određene izmene u vašim navikama kao i posle porođaja. Većina žena se trudi da uradi sve što bi im moglo pomoći da dobiju zdravu bebu. Trudite se da ostanete pozitivni i da se suočite na zdrav način sa realnošću naših modernih života i sveta u kojem živimo. Možda ćete otkriti da razgovor sa stručnim savetnikom može pomoći da na stvari gledate iz prave perspektive.