This page is also available in Italiano Italiano, English English, Ελληνικά Ελληνικά, Español Español, български български, Magyar Magyar, Lietuviškai Lietuviškai

U devetoj nedelji trudnoće se možda nećete osećati mnogo drugačije nego u osmoj nedelji. Ali Vaša beba je skoro potpuno razvijena u minijaturi i spremna je da nastavi da raste.

Da li se nekada pitate koje će boje biti oči Vaše bebe? Boja već počinje da se pojavljuje u sićušnim očima i čak se javljaju i kapci. Zadivljujuće, formiraju se kvržice za ukus na jeziku. U devetoj nedelji, Vaša beba je otprilike dužine 22 milimetra.

U toku ove nedelje počinju da se formiraju reproduktivni organi uz neke druge ključne organe poput pankreasa ili žučne kese. Beba je sada duplo veća i njena glava je, koja je otprilike polovine dužine celog tela, nagnuta prema grudima.

Počinju de se formiraju i kosti i hrskavica, rastu ruke i noge, a pojavljuju se i prsti na šakama i stopalima. Creva se sada udaljuju od pupčane vrpce i kreću ka stomaku kako telo raste i javlja se više prostora. Beba je već počela da se kreće unutar materice, ali će proći nekoliko nedelja pre nego što ćete moći to i da osetite.

Prva tri meseca mogu biti teška. Mučnina, umor, anksioznost, sve to što pokušavate da držite u sebi Vas može oneraspoložiti. Držite se! Neće biti tako još dugo.

Dok zapremina Vaše krvi nastavlja da raste, možete osetiti efekte poput nesvestice i čestog uriniranja, a možete ih i videti kroz otekle vene na rukama i nogama ili krvarenje nosa. Ali ova dodatna krv je u Vašem telu iz dobrog razloga, zaštitiće Vašu bebu kada ustanete ili prilegnete i ona je osigurač od gubitka krvi koje ćete imati tokom porođaja.

Kada govorimo o krvi, vaginalno krvarenje se može desiti tokom prva tri meseca i nije nužno uzrok za uzbunu, ali, može biti znak vanmaterične trudnoće ili pobačaja, tako da biste trebali uvek da pozovete Vašeg lekara odmah ukoliko osetite krvarenje.

Ostanite zdravi i fit. Jedite zdravu hranu, spavajte dobro i vežbajte (uz odobrenje Vašeg lekara). Vežbanje Vam može pomoći da smanjite stres i pomaže pri sprečavanju uobičajenih teškoća u trudnoći.

Jedite male, ali redovne obroke. Ovo nije vreme da pokušavate da smanjite težinu. Kakva god da je Vaša težina bila pre trudnoće, bitno je da sada imate zdravu, balansiranu ishranu.

Da li ste znali da sušene kajsije sadrže folnu kiselinu, kalijum, kalcijum i magnezijum? One su sjajna opcija za povećanje zaliha gvožđa i sprečavanje trudničke anemije. Takođe Vam mogu pomoći da ubrzate trudničko varenje koje je uobičajeno nešto sporije.

Ove nedelje je takođe dobro vreme da počnete da mislite o tome šta ćete raditi ukoliko Vam lekar preporuči bilo koji tip genetskog tesiranja. Tim povodom se možete suočiti sa nizom pitanja. Prvo, pre svega, da li benefiti testa prevazilaze potencijalne zdravstvene rizike. Možda će Vam biti potreban dug razgovor sa lekarom ili genetskim savetnikom i dosta samostalnog razmišljanja kako biste odlučili.

Danas, napretkom tehnologije, omogućen nam je razvoj novih skrining testova koji medicinske procedure čine manje invazivnim i daleko povoljnijim.

Zaista, nove molekularne genetske tehnologije su omogućile neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT) kroz analizu vanćelijske fetalne DNK (cffDNA) u majčinoj plazmi.
Ovo predstavlja značajan napredak u odnosu na tradicionalne skrininge pomoću višestrukih markera i veliki pomak u prenatalnoj brizi.

Neinvazivni prenatalni skrining zasnovan na DNK je uveden 2011. godine u nekoliko zemalja i zahteva jednostavno vađenje krvi trudnice kako bi se analizirali fragmenti fetalne DNK koji su otpušteni u njen krvotok i eventualno otkrile genetske abnormalnosti poput Daunovog sindroma. Ova metoda je potpuno bezbedna za majku i za bebu.

Tranquility je neinvazivni prenatalni test kompanije Genoma Swiss biotechnology koji se bazira na DNK i pomaže u ranom otkrivanju najčešćih trizomija, uključujući i Daunov sindrom.

Druge stvari koje biste Vi i Vaš partner mogli da razmotrite: Da li biste okončali trudnoću ukoliko otkrijete da Vaša beba ima ozbiljnu urođenu anomaliju? Ukoliko ne, da li bi Vam pomoglo da imate ovu informaciju unapred kako biste mogli da se pripremite za dete sa posebnim potrebama? Velike su šanse da nećete nikada morati da odlučujete o ovim pitanjima (90 do 95% trudnoća se okončaju bezbednim porođajem zdravih beba), ali, možda želite da budete pripremljeni za sve eventualnosti umesto da budete zatečeni.