This page is also available in Español Español, English English, Italiano Italiano, Ελληνικά Ελληνικά, Magyar Magyar, Lietuviškai Lietuviškai, български български

Razvili su se skoro svi osnovni delovi tela Vaše bebe.

Ova nedelja označava kraj embrionske faze Vaše bebe. To znači da su razvijeni skoro svi osnovni delovi njenog tela.

Izgled glave postaje definisan: formira se lice, oči i uši su vidljive i beba sada može da otvori usta. Vrh nosa se može razaznati.

Vitalni organi su već formirani: srce, mozak, pluća, bubrezi, jetra i creva. Bronhije počinju da se granaju. Na ultrazvuku se mogu registrovati otkucaji srca koji su daleko brži od Vaših, oko 16o otkucaja u minuti.

Dosta toga se dešava sa telom Vaše bebe i ove nedelje: ruke su joj dovoljno duge i mogu da se spoje preko grudi, a i noge se izdužuju. Međutim, članci, butine, kolena i nožni prsti se još uvek ne mogu razaznati. Embrionski rep je skoro pa nestao i oblast gde se nalazio će se pretvoriti u trtičnu kost (coccygis).

Nervne ćelije u mozgu bebe se granaju kako bi formirale rane nervne puteve. Oblikuje se i deo mozga koji je zadužen za čulo mirisa.

Vaše telo radi sjajan posao pomažući rast bebe, ali pojačani krvotok, trudnički hormoni i rastuća materica mogu Vas učiniti sklonim proširenim venama. Ovo se dešava kada se krv skuplja u slabim tačkama Vaših vena što onda dovodi do toga da se one prošire ispod kože. Simptomi često počinju da se javljaju u prvom tromesečju. Trebali biste da pomenete to Vašem lekaru na prvom pregledu ukoliko Vam izazivaju bilo kakvu nelagodnost.

Iako  verovatno nećete dobiti mnogo na težini, sigurno je da će porasti neki delovi Vašeg tela. Verovatno ste primetili da Vaše grudi izgledaju veće. To je zato što su hormoni trudnoće pokrenuli rast slojeva masnoće i mlečnih žlezda. Uskoro će Vam verovatno trebati veći grudnjak sa boljom potporom.

Informišite se o prenatalnim testovima u prvom tromesečju:

Vaš doktor ili babica će Vam ponuditi niz testova koji mogu utvrditi da li Vaša beba ima Daunov sindrom ili neki drugi poremećaj. Neki od njih su relativno jednostavni testovi koji podrazumevaju samo vađenje krvi dok drugi uključuju invazivne procedure. Svi su opcioni.

Pitajte svog lekara da Vam objasni šta su konkretno ti testovi, kako se rade i šta će Vam rezultati otkriti.

Trenutni dijagnostički protokol se sastoji od skrininga  u prvom trimesteru koji zatim prati invazivna procedura u slučaju pozitivnog nalaza.

Skrining u prvom trimesteru uključuje testiranje krvi koje meri nivo dva proteina u Vašoj krvi i poseban ultrazvuk koji se zove nuhalna translucenca (NT).

In early pregnancy, progesterone is responsible for increasing uterine blood flow, establishing the placenta and stimulating the growth and nutrient production of the endometrium (lining of the uterus).

Additionally, progesterone plays a vital role in fetal development, preventing premature labor and lactation, as well as strengthening the pelvic wall muscles to prepare your body for labor.

Test kombinuje rezultate različitih parametara:

  • Godište majke
  • Nuhalnu translucencu (ultrazvučno merenje vratne brazde fetusa)
  • Serološka testiranja (PAPP-A i slobodni β-HCG)

Invazivne procedure:

  • Biopsija horionskih čupica (CVS) radi se od 10 do 13 nedelje trudnoće: Ovaj dijagnostički test uključuje uzimanje ćelija iz placente koje se potom šalju u laboratoriju na genetske analize. CVS može identifikovati da li Vaša beba ima bilo koji od stotine hromozomskih ili drugih genetskih poremećaja.

 

  • Amniocenteza se radi od 15 do 20 nedelje trudnoće – to je prenatalni test u kojem se mala količina amnionske tečnosti uzima za testiranje iz amnionske kese koja okružuje fetus. Uzorak amnionske tečnosti se vadi iglom koja se ubacuje u matericu kroz stomak, pod ultrazvučnim nadzorom. Tečnost se zatim šalje u laboratoriju na analizu.

Ove procedure su stresne za majku i porodicu i nose sa sobom rizik od pobačaja procenjen na 1%.

 

NIPT (neinvazivni prenatalni testovi): Tokom trudnoće u majčinoj krvi cirkuliše vanćelijska bebina DNK. Fetalna DNK se može uočiti od pete nedelje trudnoće i koncentracija se povećava tokom sledećih nedelja. Količina fetalne DNK prisutna u krvotoku majke je od 10 nedelje trudnoće (12. nedelje za blizanačke trudnoće) dovoljna da se izvode prenatalni testovi i garantuje preciznost rezultata.

Kraljevski koledž za akušerstvo i ginekologiju smatra da testovi bazirani na fetalnoj DNK pružaju više informacija trudnicama dok u značajnoj meri smanjuju rizik od pobačaja usled nepotrebnih invazivnih procedura.

Tranquility je bezbedan prenatalni test kompanije Genoma Swiss Biotechnology koji se bazira na fetalnoj DNK i pomaže u ranom otkrivanju najčešćih trizomija, uključujući i Daunov sindrom.