This page is also available in Español Español, English English, български български, Magyar Magyar, Lietuviškai Lietuviškai, Ελληνικά Ελληνικά

Bebino srce se deli na desnu i levu komoru. Pupoljci na rukama i nogama postaju vidljivi i izrašće u male prste.

 

Formiraju se i primarni disajni organi. Glava je znatno veća u odnosu na telo. Stvaraju se rožnjača, nozdrve, pankreas kao i bronhije.

Vaše dete je sada veličine oko 10 milimetara i nastavlja da raste veoma brzo, embrionska forma se sada polako pretvara u pravu malu osobu, sa rastućim rukama i nogama, kao i srcem koje otkucava.

Neverovatno je da je Vaša beba već formirala tri para bubrega do sedme nedelje, ali sada će se formirati konačni par koji će biti spreman za preradu otpadnih materija. U narednim nedeljama, počeće da proizvodi urin koji će biti deo amnionske tečnosti.

U ovom trenutku Vaše trudnoće trebali biste da budete veoma oprezni sa životinjama u Vašoj okolini, ovce ili jaganjci mogu biti nosioci infekcija koje prouzrokuju pobačaj, a mačiji izmet može prouzrokovati toksoplazmozu, parazitsku infekciju.

Kroz trudnoću ćete iskusiti određene hormonalne promene koje će doprineti mnogim simptomima trudnoće koje možete osetiti.

Po smeštanju oplođene jajne ćelije u materici, Vaše telo počinje da luči humani horionski gonadotrofin (hCG), hormon putem kojeg se može utvrditi trudnoća. HCG je odgovoran za regulisanje estrogena i progesterona i doprinosi učestalom mokrenju.

Nivo progesterona, koji se inicijalno proizvodi u jajnicima, se diže kroz Vašu trudnoću i tako će biti sve do rođenja Vaše bebe.

U ranoj trudnoći, progesteron je odgovoran za povećanje krvotoka u materici, formiranje placente i stimulisanje rasta endometrijuma (sluzokože materice).

Dodatno, progesteron igra vitalnu ulogu u razvoju fetusa, sprečavajući prevremeni porođaj i laktaciju kao i ojačavajući karlične mišiće kako bi pripremio Vaše telo za porođaj:

  • Humani placentni laktogen: veruje se da ovaj hormon reguliše rast mlečnih žlezda što će biti bitno za laktaciju posle rođenja bebe. Osim toga, povećava nivo nutrijenata u Vašoj krvi što je ključno za rast i razvoj bebe.
  • Kortikotropin-oslobađajući hormon: ovaj hormon nije odgovoran samo za utvrđivanje toga koliko ćete biti trudni već je odgovoran i za rast i razvoj Vaše bebe. Kasnije u trudnoći, porast kortikotropin-oslobađajućeg hormona i kortizola ne samo da doprinose kompletiranju razvoja organa fetusa već je i porast kortizola povezan sa povećanjem majčinske pažnje što ojačava vezu između majke i bebe.

Još jedan ključni hormon u trudnoći jeste estrogen koji je odgovoran za razvoj organa fetusa, rast placente i mlečne žlezde kao i za regulisanje njihove funkcije, što će naročito biti važno u period laktacije po porođaju.

Osim toga, estrogen je potreban kako bi se regulisali svi ostali hormoni koji se luče tokom trudnoće.