This page is also available in English English, Español Español, Français Français, Italiano Italiano

Vi

Prvi trimestar trudnoće odlikuje nevidljiva, ali ipak neverovatna transformacija. Vaše telo prolazi kroz ogromne promene jer se prilagođava u odnosu na fetus koji raste. Velika avantura samo što nije počela.

U toku nedelja nakon začeća, vaša materica počinje da podržava rast posteljice i fetusa. Iskusićete značajan porast nivoa hormona koji može pratiti neke simptome trudnoće kao što su umor i jutarnja mučnina. Pojedini mirisi mogu vam sada više smetati i izazivati gađenje. Iako put do materinstva povremeno može biti trnovit, postoji par saveta koje žena može primeniti kako bi ga učinila pozitivnim iskustvom.

Kao prvo, vežbanje može pomoći da povećate nivo energije, bolje se opustite na kraju dana i obezbedite da telo bude u formi i zdravo kada dođe trenutak rađanja deteta. Vežbanje poboljšava cirkulaciju, što obezbeđuje zdrav protok krvi do fetusa i posteljice. Endorfini koji se oslobađaju tokom vežbanja posebno su korisni kada doživljavate hormonske promene. Lagane vežbe, šetnja, vožnja sobnog bicikla, plivanje, joga i pilates takođe su dobre opcije.
Američko Udruženje za akušerstvo i ginekologiju preporučuje da trudnice vežbaju najmanje 30 minuta dnevno, nekoliko dana u nedelji.

Kao drugo, veoma je bitna zdrava ishrana, uključujući uvođenje odgovarajuće količine folne kiseline i drugih suplemenata na način koji je preporučio vaš lekar u cilju prevencije defekata neuralne cevi, kao što je spina bifida, anemije i drugih mogućih komplikacija.

Svedite na najmanju moguću meru unos kofeina i bezalkoholnih gaziranih pića sa zaslađivačima, i izbegavajte sve vrste alkohola. Izbacite sirovo meso, nepasterizovanu hranu i termički neobrađena jaja zbog većeg rizika od infekcije. Riba je za vas odlična zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, ali se pojedine vrste ne preporučuju zbog visokog nivoa žive koja se nalazi u ribljem mesu. Vaš akušer vam može pomoći da odlučite koja je vrsta ribe najbolja.

Odgovor na pitanje koliko povećanje telesne težine je zdravo zavisi od vaše težine pre trudnoće. Američki Institut za medicinu preporučuje povećanje telesne težine tokom trudnoće za 11 do 15 kg kod žena prosečne težine, 12 do 18 kg kod mršavih žena i 7 do 11 kg kod žena sa prekomernom težinom.
Postoji osam različitih komponenti koje daju ukupno povećanje telesne težine u trudnoći: beba, materica, posteljica, amnionska tečnost, dojke, povećana količina krvi majke, rezerve majke (masti i proteini) i tkivne tečnosti (zadržavanje vode). Povećanje telesne težine je zdravo, normalno i ključno tokom trudnoće.

Ovaj period je od suštinskog značaja za razvoj vaše bebe. Fetus će razviti sve svoje organe do kraja trećeg meseca.

Vaša beba

U toku prve 4 nedelje rane trudnoće, embrion je povezan sa malom žumančanom kesom koja obezbeđuje ishranjivanje. Zatim će se u potpunosti obrazovati posteljica koja će preuzeti prenos hranljivih materija do embriona.

Embrion je okružen tečnošću unutar amnionske duplje. Spoljašnji sloj ove duplje se razvija u posteljicu.
Ćelije iz posteljice urastaju duboko u sluzokožu materice, uspostavljajući bogatu snadbevenost krvlju tako da beba dobija sav potreban kiseonik i hranljive materije.

Peta nedelja trudnoće oje period prvog izostanka menstruacije, kada većina žena shvati da su možda trudne.

To je početak embrionalnog perioda. Ćelije embriona se umnožavaju i počinju da preuzimaju specifične funkcije; ovo se naziva diferencijacija.

Embrion je sada sastavljen od tri sloja koji se zovu germinativni slojevi.

Površni sloj, ektoderm, obrazovaće bebin površni sloj kože, centralni i periferni nervni sistem, oči, unutrašnje uho i brojna vezivna tkiva.
Srce i cirkulatorni sistem vaše bebe se formiraju u središnjem sloju ćelija, mezodermu. Ovaj sloj ćelija će poslužiti i kao osnova za kosti, mišiće, bubrege i veći deo reproduktivnog sistema vaše bebe.
Unutrašnji sloj ćelija, endoderm, postaće jednostavna cev obložena sluzokožnim membranama. Ovde se razvijaju pluća, creva i mokraćna bešika vaše bebe.

Dok se ovi organi razvijaju, srce se formira kao jednostavna cevasta struktura. Vaša beba već ima neke od sopstvenih krvnih sudova i krv počinje da cirkuliše. Spoj ovih krvnih sudova povezuje vašu bebu sa vama i postaće pupčana vrpca.

Tokom 6. nedelje rast je brz. Neuralna cev duž leđa vaše bebe se zatvara i srce vaše bebe počinje da se deli na četiri šupljine i pumpa krv.

Počinju da se pojavljuju osnovne karakteristike lica, uključujući oči, nos, vilicu, obraze i bradu. Telo vaše bebe formira krivinu u obliku slova „C“ i mali pupoljci uskoro postaju ruke i noge.

Mišićno i koštano tkivo se već razvijaju i u ovom stadijumu se ponekad mogu videti otkucaji srca na ultrazvučnom pregledu

Do sedme nedelje, embrion je porastao do oko 10 mm dužine od glave do najnižeg dela, što predstavlja meru poznatu i kao „udaljenost teme-trtica“ (CRL). Mozak i karakteristike lica vaše bebe se brzo razvijaju, brže nego ostatak tela.

Tanke nozdrve postaju vidljive i počinju da se obrazuju očna sočiva. Pupoljci ruku postaju duži a krajevi poprimaju pljosnati oblik i od njih nastaju šake. Počinje da se razvija unutrašnje uho, ali spoljašnje uho sa strane glave neće se pojaviti još par nedelja.
Nervne ćelije nastavljaju da se umnožavaju i razvijaju dok nervni sistem počinje da se oblikuje.

Obično postoje časovi o ranoj trudnoći koji su na raspolaganju vama i vašem partneru. Ovo može pomoći u realnijem prilagođavanju vašeg partnera na trudnoću i u izvesnoj meri pružiti vam oboma predstavu o tome šta predstoji.

U 8. nedelji trudnoće, beba se naziva fetus, što znači „potomak“. Ruke se izdužuju i počinju da se formiraju prsti iako oni još uvek nisu odvojeni. Različiti delovi noge se još uvek ne razlikuju jasno, a proći će još malo vremena pre nego što se kolena, gležnjevi, butine i nožni prsti razviju.

Ušna školjka uveta vaše bebe takođe se formira a oči postaju vidljive. Formirani su gornja usna i nos a trup tela vaše bebe počinje da se ispravlja.
Fetus se i dalje nalazi u amnionskoj duplji i posteljica nastavlja da se razvija, obrazujući strukture koje se nazivaju horionske čupice koje pomažu u razmeni hranljivih i drugih materija između posteljice i materice. U ovom stadijumu, fetus se i dalje ishranjuje preko žumančane kese.

U 9. nedelji trudnoće, ruke Vaše bebe rastu, razvijaju se kosti i postaju savitljive u laktovima. Formiraju se nožni prsti a očni kapci i uši Vaše bebe nastavljaju da se razvijaju. Lagano se formira lice. Oči su veće i vidljivije i sadrže određenu količinu boje (pigmenta) u sebi.

Od 10. nedelje trudnoće, glavica vaše bebe postaje okruglastija. Počinje da se razvija vrat a očni kapci vaše bebe počinju da se zatvaraju da bi zaštitili njene oči u razvoju. Uši počinju da se razvijaju sa strana glave vaše bebe, a unutar glave počinju da se obrazuju ušni kanalići. Kada biste mogli da pogledate lice vaše bebe mogli biste da vidite njenu gornju usnu i dve tanke nozdrve na nosu. Razvijaju se vilične kosti i već sadrže sve buduće mlečne zube. Srce je sada potpuno formirano. Kuca 180 puta u minuti, što je dva do tri puta brže od otkucaja vašeg srca.

U 11. nedelji fetus brzo raste i posteljica se rapidno razvija (biće potpuno oformljena sa oko 12 nedelja). Kosti lica su sada formirane. Kapci sada pokrivaju oči, i ostaće zatvoreni sve do sedmog meseca kako bi zaštitili osetljiva optička nervna vlakna. Kako odmiče rast ušnih pupoljaka oni sve više liče na uši. Glavica vaše bebe čini jednu trećinu njene dužine, međutim telo se brzo ispravlja i prsti na šakama i stopalima se odvajaju.

Mozak se brzo razvija i proizvodi više od 250.000 nervnih ćelija u minuti.

Samo 12 nedelja nakon vaše poslednje menstruacije, fetus je u potpunosti formiran. Svi njegovi organi, mišići, udovi i kosti su na svom mestu, a polni organi su dobro razvijeni. Od sada on mora da raste i sazreva.

Vaša beba ima bradu, nos i profil lica. Na glavi se nalazi kosa a prsti na šakama i stopalima su razvili mekane nokte. Glasne žice su oformljene. Mozak je u potpunosti formiran. Bubrezi su razvijeni i počinju da izlučuju mokraću. Vaša beba poseduje reflekse; ona čak može da sisa svoj palac.

Od 12. nedelje možete da čujete otkucaje bebinog srca pomoću dopler monitora na vašem stomaku prilikom odlaska na kontrolu.

Ukoliko još uvek niste posetili svoju babicu, obratite se svom lekaru ili babičkoj službi da biste zakazali termin i započeli svoju prenatalnu negu.

Nove genetske tehnologije sada omogućavaju rano testiranje. Od 10. nedelje trudnoće (od 12. nedelje za blizanačke trudnoće), moguće je analizirati sa visokom pouzdanošću vanćelijsku fetalnu DNK u krvotoku majke radi ranog otkrivanja hromozomskih abnormalnosti uključujući Daunov sindrom.

Za dodatne informacije pogledajte našu stranicu o proizvodima da biste saznali kako da obavite test Tranquility, Genomin skrining test vanćelijske fetalne DNK, i izbegnete rizik od amniocenteze.