This page is also available in Italiano Italiano, English English, Ελληνικά Ελληνικά, български български, Magyar Magyar, Español Español, Lietuviškai Lietuviškai

Nositi se sa trudnoćom tokom leta može biti naporno, zapravo, čak i najmanji napor Vas može ostaviti bez daha. Zbog vrućina noge vam otiču, a usled povećanja materice i otežanog venskog protoka, imate osećaj težine u donjim udovima. Ali kako se to može umanjiti? Evo nekih saveta kako biste se lakše nosili sa trudnoćom tokom leta.

 

Kako biste bolje izneli trudnoću tokom leta preporučujemo:

1)  Nemojte izlaziti tokom najvrelijih sati

Izbegavajte da boravite na plaži ili izlazite napolje tokom najtoplijeg dela dana. Vrućina dodatno opterećuje cirkulaciju. Iskoristite ovaj period mira da ponovo otkrijete čari popodnevne dremke kod kuće ili u hladu osvežavajuće borove šume.

2) Otežale noge i ruke – šetnja je rešenje!

Izbegavajte da sedite u dugim intervalima i dugo sedenje generalno: veoma je zdravo prošetati se svakog dana. Ukoliko ste na moru, bolje je da šetate u vodi, ukoliko je moguće u ranim jutarnjim časovima.

3) Odeća od prirodnih materijala

Ne tesnoj odeći od sintetičkih materijala, da prirodnim vlaknima i laganim haljinama. Da li ste ikada osetili da Vam nedostaje vazduha zato što nosite usku odeću? Pomislite samo koliko je taj osećaj pojačan u trudnoći, a onda i tokom leta, usled vrućine i uvećanog stomaka!

4) Kada ste izloženi suncu zaštitite kožu kremama, naročito lice

Prva predostrožnost jeste da se sunčate postepeno i umereno, izbegavajući da se pržite na suncu poput guštera. Druga podrazumeva rani odlazak na plažu ujutru, do 11 sati, a onda povratak na plažu posle 4 popodne; u međuvremenu je sunce previše agresivno. Treće pravilo – uvek zaštitite kožu kremom sa visokim faktorom, naročito na licu gde je sklona flekama i opekotinama.

5) Jedite dosta voća i povrća kako biste obnovili zalihe mineralnih soli 

Velika je verovatnoća da ćete tokom trudnoće imati grčeve zato što se magnezijum i drugi minerali koriste za rast deteta. Zato je dobro da unosite hranu bogatu magnezijumom kao što je povrće, zeleniš, čokolada.

6) Unosite dosta tečnosti zato što će Vam pomoći da povratite ono što ste izgubili znojenjem Hrana je jedan od najboljih saveznika u sprečavanju dehidratacije, naročito leti. Najkorisnije voće u borbi protiv dehidratacije jeste lubenica. Sadrži 95% vode i veoma malo kalorija (40 na 100 grama).

7) Recite ne preobilnim obrocima

Umesto toga, bolje je da imate lake obroke pune sveže hrane, uz nekoliko užina tokom dana. Masna ili preterano začinjena jela će Vam samo pojačati osećaj težine koji je karakterističan za trudnoću tokom leta.

8) Ako se nađete u avionu, ustanite na svakih pola sata

Evo par stvari koje trebate da imate na umu ukoliko planirate let avionom

  • Tokom leta, ne zaboravite da unosite tečnost. To je dobro za vašu cirkulaciju;
  • Pokušajte da nađete mesto tamo gde se možete kretati, najbolje pored prolaza;
  • Često ustajte i prošetajte par minuta na svakih pola sata;
  • Kada sedite, pravite kružne pokrete nožnim prstima;
  • Vežite sigurnosni pojas ispod stomaka.

9) Vežbajte

Osim u slučajevima rizične trudnoće, fizička aktivnost tokom devet meseci se preporučuje – zato što pomaže cirkulaciji, drži težinu pod kontrolom i olakšava sam porođaj.

10) Leto je godišnje doba probuđenih čula

Osim ukoliko je kontraindikovano, seksualni odnos tokom trudnoće je dobar za vas. Iz najmanje dva razloga: dobar je za raspoloženje roditelja i priprema vas za porođaj budući da održava karlične mišiće elastičnim i u formi. Nemojte se plašiti za bebu – ukoliko je majci dobro i bebi je.