This page is also available in Italiano Italiano, English English, Srpski Srpski, Ελληνικά Ελληνικά, Español Español, български български, Lietuviškai Lietuviškai

Terhességed 9. hete nem tűnhet sokkal másabbnak, mint a 8. hét, de a babád miniatűr változata már majdnem teljesen kifejlődött, és kész a további növekedésre.

 

Szoktál arra gondolni néha, hogy vajon milyen színű lesz gyermeked szeme? A színe majdnem elkezdett már megjelenni a kicsiny szemén és már szemhéja is van. Hihetetlen módon, a nyelvecskéjén elkezdtek kialakulni az ízlelő bimbói. A kilencedik hétre 22 mm a babád tetőtől talpig.

Ezen a héten a reproduktív szervek elkezdenek kialakulni, egy – két létfontosságú szervvel együtt, mint például a hasnyálmirigy és az epehólyag. Ezen a ponton a babád mérete megduplázódott, és a fejét, ami a felét teszi ki a teljes testhossznak, a mellkasához simul.

A csontok és a porcok elkezdtek kialakulni, a kezek és a lábak növekednek, és az ujjak a végtagokon megjelentek. A belek elhagyják a köldökzsinórt és a has felé mennek, ahogy a test egyre nagyobbra nő és több benne a hely. Mostanra a babád tud mozogni a méhben, de bele telik még pár hétbe, hogy ezt érezni is tudd.

Az első trimeszter elég nehéz lehet. A rosszullét, a kimerültség és a szorongás mind hozzá tesz ahhoz, hogy ne érezd magad túl jól. De tarts ki! Ez nem lesz örökké ilyen.

Ahogy a vérmennyiséged növekszik, ez elkezdi éreztetni a hatását. Szédüléssel és gyakori vizeléssel járhat. Ezen felül felléphet orrvérzés, valamint a vénák megdagadása a végtagokon. Ez az extra vérmennyiség okkal van jelen. Segít megvédeni a magzatot felállás és lefekvés közben, és fedezi az esetleges vérveszteséget a szülés folyamán.

Ha már vér, vaginális vérzés is előfordulhat az első trimeszterben és ez nem feltétlenül jelent rosszat.

Maradj egészséges és fitt. Táplálkozz egészségesen, aludj sokat és mozogj rendszeresen (orvosod jóváhagyásával). Az edzés segít csökkenteni a stresszt és a növeli a komfort érzetet.

Egyél kisebb adagokat, rendszeresen. Ez nem az az időszak, amikor súlyt kellene veszítened. Teljesen mindegy, hogy a terhesség előtt hány kilo voltál, a lényeg, hogy egyél egészségesen és rendszeresen.

Tudtad, hogy a szárított sárgabarack folsavat, káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmaz? Jó megoldás lehet, hogy vasat halmozz fel, ezáltal elkerülve a terhességi vérszegénységet. A lassú anyagcserét is fel tudják fokozni.

Ez a hét tökéletes arra is, hogy elgondolkozz azon, hogy az orvosod milyen genetikai teszteket javasolt. Ezek egy sor kérdést felvetnek. Az első természetesen, hogy a teszt előnyei nagyobbak-e a lehetséges egészségügyi kockázatnál. Ez hosszas beszélgetéseket eredményezhet az orvosoddal, vagy a genetikai szakértőddel és nagyon sok huzavonát a részedről, hogy el tudd dönteni.

Manapság, a technológia fejlődésével elérhetővé váltak olyan új szűrő tesztek, amik az orvosi beavatkozásokat még biztonságosabbá és még elérhetőbbé tették.

Valójában az új molekuláris genetikai technológia könnyítette meg, a nem invazív prenatális teszteléseket (NIPT) a sejtmentes magzati DNS vizsgálattal az anyai vérben. 
Ez egy átfogó fejlődés a prenatális ellátásban, ami jelentős javulást jelent a hagyományos többszörös szűrővizsgálatoknál.

A DNS-n alapuló, nem invazív prenatális szűrést 2011-ben vezették be több országban, és csupán egy egyszerű vérvételt igényel a várandós anyától. A magzati DNS-fragmenseket elemzi, amelyek felszabadultak az anyai véráramába, és felderítik a genetikai rendellenességeket, például a Down-szindrómát. Az anya és a baba számára is kockázatmentes.

A Tranquility a Genoma Swiss biotechnology kockázatmentes prenatális szűrőtesztje, ami a korai DNS vizsgálaton alapul és képes észlelni a leggyakoribb triszómiákat, köztük a Down-szindrómát is.

Egy másik dolog, amit neked és partnerednek fontolóra kell vennetek: Megszakítanátok a terhességet, ha rájönnétek, hogy gyermeketek komoly rendellenességgel fog születni? Ha a válasz nem, akkor segítene nektek ez az információ abban, hogy fel tudjatok készülni a gyermek különleges szükségleteire? Az esélye annak, hogy ezekre a kérdésekre sose kelljen választ adnotok (a terhességek 90 – 95%-ában a terhességek komplikáció mentesek és egészséges baba születik), de úgy is dönthettek, hogy jobb felkészülni, mint felkészületlenül várni a kimenetelt.