This page is also available in English English, български български, Ελληνικά Ελληνικά, Italiano Italiano, Srpski Srpski, Español Español, Lietuviškai Lietuviškai

A 6. hétre gyermeked jelentős fejlődésen megy keresztül. Létfontosságú szervei elkezdenek format ölteni.

 

A baba feje fejlődik. Szívverése látható. A fejen kis lyukak keletkeznek, amik később a füleit fogják alkotni, a sűrűbb részek pedig a szemeit.

A babádnak már teste van, a kezdetleges aggyal és 4 kicsi dudorral, ami később a kezei és a lábai lesznek. A száj és az állkapocs már formát öltött. Mostanra a magzat kb 6mm-es.

A hét főbb fejlődései: Az orr, a száj és a fülek – amelyekkel annyi időt el fogsz tölteni, hogy puszilgasd – most kezdenek formát ölteni. Ha most látnád a méhedet belülről, egy túlméretezett fejet látnál és pár sötét pöttyöt, ahol a baba szemei és orrlyukai kezdenek kialakulni. A fejlődő fülecskéit kis mélyedések jelzik a feje oldalain, végtagjait pedig aprócska dudorok jelzik.

Kicsi szíve percenként 100 – 160 ver – majdnem 2x olyan gyorsan, mint a tiéd és vére elkezd keringeni testében. A belek is elkezdenek fejlődni, és megjelenik a tüdejének kialakulásához szükséges szövet is. Az agyalapi mirigy is elkezd formálódni, és az agya többi része is, valamint izmai és csontjai is. Babád jelenleg kicsivel hosszabb, mint fél cm.

Ebben az időszakban talán egy kicsit kiszámíthatatlan a kedved. Egyik nap rossz, a másikon pedig ok nélkül derűs.

Itt az ideje, hogy igazán figyelj az étrendedre, nem csak azért, hogy tápláló ételeket egyél, hanem azért is, hogy elkerüld mindazt, ami káros lehet a baba számára.

A sok friss levegő is fontos gyermekednek. Szervezetünk csak így tud D vitamint előállítani, szóval tanácsos minél több időt a napon töltened.

Ebben az időszakban nem igazán érzed még azt, hogy babát vársz. Szinte semilyen külső jele nincs ennek. Előfordulhat azonban, hogy fizikai tüneteket tapasztalhatsz, mint pl:

A progeszteron és az ösztrogén emelkedése miatt nem túl kellemes terhességi tünetek jelentkezhetnek, mint a hangulatváltozások és a reggeli rosszullét.

 • Reggeli rosszullét: ok nélküli émelygés, hányás
 • Fáradékonyság
 • Puffadság
 • Emésztési zavarok, gyomorégés és bélgázok
 • Mellérzékenység
 • Sóvárgás
 • Szagokra való érzékenység
 • Gyakori vizelési inger

Bár a terhesség korai szakaszában vagy, a feladataid listája növekszik. Ez egy jó időpont arra, hogy bejelentkezz nőgyógyászodhoz egy látogatásra. Itt nem csak azokat a teszteket végzik el, amik a tehességgel kapcsolatosak, hanem a te egészségi állapotodról is visszajelzést adnak.

Terhességed alatt a következő dolgokról kell gondoskodnod mindenképp a baba és a te egészséged érdekében:

 • Ügyelj arra, hogy ne fogyassz alkohololt, cigarettát és más egyébb toxikus anyagot se.
 • Bizonyosodj meg kezelőorvosoddal arról, hogy folytathatod-e jelenlegi gyógyszereid szedését a terhesség alatt.
 • Kövesd az egészséges, kiegyensúlyozott étrendedet és gondoskodj a megfelelő terhes vitaminokról