This page is also available in Español Español, English English, Italiano Italiano, български български, Ελληνικά Ελληνικά, Srpski Srpski, Lietuviškai Lietuviškai

A terhesség ötödik hete az, amikor a legtöbb nő észreveszi, hogy terhes lehet. Ez az első hét az elmaradt menstruáció után.

 

Valószínűleg kezded érezni a terhesség tüneteit, mint a mellérzékenység, fáradtság, émelygés vagy reggeli rosszullét.
Ne feledd, hogy ez életed egyik döntő fontosságú szakasza. Ha nem változtattál még rossz szokásaidon, életstílusodon, akkor itt az ideje.

A terhesség e korai hónapjai elengedhetetlenek a baba fejlődéséhez. Néhány kulcsfontosságú lépéssel most segíthetsz a baba és a saját egészséged megóvásában.

Járj korai szüléskészítőkre. A megfelelő prenatális ellátás alapvető fontosságú a baba és a te egészségedre. Itt az ideje, hogy orvost, szülésznőt válassz és megbeszéld velük az első időpontot.

Kezd el szedni a szülés előtti vitaminjaid. A legtöbb prenatális kiegészítő több folsavat, vasat és kalciumot tartalmaz, mint egy standard multivitamin. A terhes nők többet igényelnek ezekről a tápanyagokról.

Létfontosságú, hogy elegendő mennyiségű folsavat kapjunk, az első trimeszterben, mert nagymértékben csökkenti a babának a neurális csövek kialakulásának kockázatát, mint például a spina bifida.

Forduljon kezelő orvosához az általad szedett gyógyszerekről.

Tedd le a cigit. A dohányzás növeli számos probléma kockázatát, beleértve a vetélést, a placenta problémákat és a koraszülést. Lassítja a magzat növekedését, növeli a halvaszületés és a csecsemőhalál kockázatát.

Hagyj fel az alkohollal. A napi egy ital növelheti az alacsony születési súly esélyeit, növelheti a gyermek kockázatait a tanulás, a beszéd, a figyelemfelkeltés, a nyelv és a hiperaktivitás problémáira.

 

A baba fejlődése:

A méhed mélyén az embrió hatalmas ütemben növekszik. Ezen a ponton a mérete egy szezámmagéval vetekszik. Most három rétegből áll, az ektoderm, a mesoderm és az endoderm rétegből, amely később minden szervét és szövetét fogja alkotja.

Ezen a héten a baba létfontosságú szervei egyre nőnek; a szív, a központi idegrendszer, a csontok és az izmok gyorsan fejlődnek ettől a ponttól, és a csontváz is elkezd kialakulni. Továbbá, a baba szíve gyorsan fejlődik. Kezdetben egy egyszerű cső, később elkezd szétválni négy kamrába, és elkezdi szivattyúzni a vért is. Egyes ultrahangok már az ötödik héten képesek felvenni a szívverést.

A baba már rendelkezik saját véredényekkel, és a vér elkezd keringeni.

 

Ezekből a véredényekből egy sor csatlakoztatja a babádat hozzád és kialakul a köldökzsinór.