This page is also available in български български, English English, Ελληνικά Ελληνικά, Español Español, Italiano Italiano, Srpski Srpski

A terhesség és a szülés az életed két legfontosabb eseménye. Mindkettő alapos előkészületeket érdemel.

Minél többet megtudsz a terhességedről, a szülésről és a szülővé vállásról, annál kényelmesebben érezed magad az összes testi és életmódbeli változást illetően.

A terhességi órákon való részvétel, az orvoshoz intézett rendszeres látogatások, a könyvek olvasása és a tapasztalt szülőkkel való beszélgetés néhány olyan lehetőség, amely segít felkészülni az új jövevényre.

A terhesség első trimesztert láthatatlan, mégis csodálatos átalakulás jellemzi. A test óriási változásokon megy keresztül, mivel egy növekvő magzatot tartalmaz. Egy nagy kaland megkezdődik.

A becsült szülési dátumot (EDD) az utolsó menstruációs periódus első napjától számítják, és meghatározza a terhesség korát, hogy a baba növekedését nyomon lehessen követni. Ezenkívül támpontot is nyújt bizonyos végrehajtandó tesztekhez. Azonban mindössze 20-ból egy nő szül a pontos időpontjában.

3. hét

Gratulálunk! Ha a petét sikeresen megtermékenyítette partnered spermája, akkor az embrió kezdete valóságos, bár még nagyon kicsi (kb egy gombostű fejnyi).

Jelen pillanatban csak egy körülbelül 100 sejtből álló csoport, amely folyamatosan osztódik és gyorsan növekszik. A sejtek külső rétege lesz a placenta, és a belső réteg lesz az embrió.

A fogantatás utáni hetekben a méh elkezdi támogatni a placentát és a magzat növekedését. A hormonszint jelentős növekedését fogod tapasztalni, amelyet a terhességi tünetek, például a fáradtság vagy a reggeli rosszulét követ. Néhány tünet elég kellemetlen tud lenni.

4. hét

Valószínűleg erre a hétre várod a menzeszt, és ha nem jön meg, talán az egyik első jel, hogy terhes vagy.

Ha már tudod, hogy terhes vagy, mint a legtöbb nő, valószínűleg teljesen izgatott vagy és kezedesz hozzászokni a gondolathoz, hogy szülő leszel.

Ahogy az embrió beágyazza magát a méhedbe, észrevehetsz enyhe kiütéseket, de ne aggódj, ez teljesen normális. Lehetséges, hogy még nem érzed magad másnak, de az amniotikus üreget, amely folyadékkal lesz feltöltve, és a méhlepény, amely oxigént és tápanyagokat hoz a baba táplálására, már kialakul a méhében.

Hívd orvosodat az első prenatális vizithez. Bár a kisbabád még mindig apró, a terhesség 4. hetétől már jelentős változásokon ment keresztül, ezért célszerű prenatalis vitamint is szedni. Keress olyat, ami legalább 400 mikrogramm folsavat tartalmaz, és ne felejtsd el naponta bevenni. Tudjuk, hogy sok minden jár az eszedben, de mivel a folsav bizonyítottan segít bizonyos születési rendellenességek megelőzésében, ez nagyon fontos!

A Te babád

A megtermékenyítéstől a 12. hétig a magzatot embriónak nevezik.

A korai terhesség első 4 hetében az embrió egy apró peteburokhoz kapcsolódik, amely táplálékot biztosít számára. Ezt követően a placenta teljesen kialakul és átveszi a tápanyagok átvitelének a szerepét. Az embriót folyadék veszi körül az amniotikus zsákocskában. Ez a zsák külső rétege, amely a placentába fejlődik.

A placentából származó sejtek mélyen belenyúlnak az anyaméhbe, és gazdag vérellátást biztosítanak a csecsemőnek, hogy megkapja a szükséges oxigént és tápanyagot.

Maga az embrió olyan sejtekből alakul ki, amelyek három rétegben differenciálódnak, úgynevezett csíra rétegek.

A felső réteg, az ektodermot, a baba legkülső bőrrétegét, a központi és a perifériás idegrendszert, a szemeket, a belső füleket és a sok kötőszövetet fogja alkotni.
A baba szíve és keringési rendszere a sejtek középső rétege, a mesoderm formájában fog alakulni. Ez a sejtréteg szolgál a baba csontjainak, izmainak, veséinek és a reproduktív rendszer nagy részének alapjaként is.

A belső réteg a sejteknek, az endoderm less. Egy egyszerű cső vonal a nyálkahártyák. Itt a baba tüdeje, a bélrendszer és a húgyhólyag fog kifejlődni.