This page is also available in Italiano Italiano, English English, Español Español, Srpski Srpski, Lietuviškai Lietuviškai, български български

A dolgok gyorsan változnak ezen a héten. Egy nagyon fontos mérföldkövet érsz el ezen a héten, az első trimeszter végét, ami azt jelenti, hogy a hormonjaid megnyugodnak egy kicsit, remélhetőleg kevesebb terhességi tünetet okozva. Ez azt is jelenti, hogy végre megoszthatod örömödet a családdal és a barátokkal. Annyira izgalmas!

 

Ettől a héttől kezdve a babádat “magzatnak” hívják. Ez az idő nagy változásokat hoz: a magzat teljesen kifejlődött, megvan az összes szerve, izmai, végtagjai és csontjai. Ettől kezdve, egészen a születéséig csak nőni fog. A fej megfordul. A gerinc és a karok láthatóvá válnak, az ujjak és a lábujjak teljesen elszeparálódnak. Az ujjak elkezdenek körmöket növeszeteni. A magzatvíz felhalmozódik, ahogy a baba veséi elkezdenek működni és vizeletet kiválasztani. A bélizomok elkezdik a perisztaltikus mozdulatokat, a belek összehúzódását az élelmiszerek emésztése során. Az agyalapi mirigy elkezd hormonokat termelni. A fej csúcsától a gerinc végéig a baba 65 mm hosszú és 18 gramm.

A baba belép a növekedési és érési szakaszba, amelyben a szervek és a szövetek gyorsan nőnek és fejlődnek.

A 12. hétre a harmadik hónap utolsó hetébe érsz, ami azt jelenti, hogy vége az első trimeszternek. Az állandó émelygés és rosszullét javulni fog. Az étvágy visszatér és nem fog elmenni egyik pillanatról a másikra.

Azonban figyelmet kell fordítanod az étrendre, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem szedsz-e fel túl nagy súlyt, ami komplikációkhoz vezethet, mint például a terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, hát és lábfájás. A túl nagy súly felszedése még intenzívebb fáradtsághoz vezethet.

Ez az az idő, amikor a vetélési kockázat is szignifikánsan lecsökken, de még mindig nagyon fontos, hogy figyeld a figyelmeztető jeleket, amik komplikációkat indikálhatnak. Ezekbe beletartozik: vérzés görcsök kíséretében, pattanások, amik tovább tartanak, mint 3 nap, komoly fájdalom, vagy görcs, ami egész nap tart.

Ha különösen fáradt voltál az első trimeszter alatt, akkor most elkezdhet az energiaszinted vissza térni a normálisra. Mostanra érezheted, hogy bővebb ruhákat hordanál vagy éppen kismama ruhákat, ahogy a pocakod növekszik, hogy otthont biztosítson a növekvő babádnak.

A cél fizikai egészség fenntartása mind a te, mind a magzat szempontjából. Kövess egy egészséges diétát és győződj meg arról, minden tápanyagból elegendő mennyiséget juttass be a szervezetedbe, az orvosod ajánlásával. Ezenkívül a rendszeres testmozgás segítheti az egészség megőrzését ezekben a kritikus időkben.

A 12. hét jó alkalom arra, hogy Kegel gyakorlatokat kezdj el, a hüvelyi izmok megerősítése érdekében. Ez segíthet a szülés és az azt követő felépülés során. Ha nem vagy biztos benne, hogyan kell elvégezni a Kegel gyakorlatokat, beszélj orvosoddal. Ezeket a gyakorlatokat akkor is megtanulhatod, ha szülésfelkészítőn veszel részt.

A terhesség alatt az életmód módosítást a szülés után is meg kell őrizni. A legtöbb nő arra törekszik, hogy tudatosan törekedjen arra, hogy mindent megtegyen, az egészséges baba érdekében. Próbálj meg pozitív maradni és a tőled telhető legjobbat nyújtani gyermeked számára. Talán úgy érzed, hogy a szakmai tanácsadóval folytatott beszélgetés segít abban, hogy a dolgokat perspektívában tartsa.