This page is also available in Srpski Srpski, English English, Ελληνικά Ελληνικά, Lietuviškai Lietuviškai, Italiano Italiano, български български

Isten hozott terhességed 11. hetében! Mostanra körülbelül 2 hónapos és 2 hetes terhes vagy. Ha ez már nem az első terhességed, akkor mostanra már látszódik is rajtad. Ugyanez igaz, ha több babát vársz. Ha ez az első, akkor bizony várni kell még egy kicsit.

 

Tudtad, hogy a babád tud a víz alatt is lélegezni? A 10. és a 11. hét között, a magzat be- és kilélegez valamennyi magzatvizet, ami segíti a baba tüdejének a kialakulását.

A létfontosságú szervek erre a hétre általában már kifejlődnek, így teret adva egy kis relaxációnak, mivel a betegségekre és rendellenességekre legérzékenyebb periódus véget ért. A legtöbb baba most kezd csak el igazán változni, néhány hét múlva a duplájára fog nőni. A petefészkek és herék kezdenek kialakulni a külső vénás szervekkel együtt, de még a legmodernebb ultrahang sem tudja biztosan megmondani, hogy vajon fiú vagy lány lesz a baba. A fej nagysága még mindig aránytalanul nagy, majdnem a fele az egész testének. A szemhéjak még csukva vannak.

Ami még ezen a héten szokott általában történni, az nem más, mint a véráramlás beindulása a baba és a méh között. A placenta betölti a legfontosabb tevékenységét, táplálja a babát az anyai vér által. A feje búbjától, a lába végéig, a baba mostanra 55 mm hosszú és körülbelül 10 grammot nyom.

Fizikai tünetek, amiket továbbra is tapasztalhatsz:

  • étvágy növekedés, sóvárgás bizonyos ételek iránt
  • hányinger és hányás
  • fáradékonyság, habár mostanra kezdesz egyre energikusabb lenni
  • puffadás, gázok, székrekedés, és gyomorégés
  • mellérzékenység és azoknak változása
  • túlzott nyáltermelés
  • szédülés vagy akár ájulás

Néhány gyomorfájás vagy kellemetlen érzés a terhesség alatt normális, mivel a gyomorizmok és az ínszalagok kinyúlnak, hogy betudják fogadni a növekvő méhet. Amíg néhány nő arról számol be, hogy a reggeli rosszullétek egyre jobbak, mások sajnos nem ennyire szerencsések. Ha a szerencsésebbek közé tartozol, akkor meg tudod ítélni, hogy mi tesz jót majd a gyomrodnak.

Egy másik mód az egészséged fenntartásának a terhesség alatt, a rendszeres edzés. Konzultálj orvosoddal a kívánt edzésről, mielőtt neki kezdesz.

A terhesség ezen, szakasza nagyszerű alkalom arra, hogy elkezdjétek megtervezni egy babymoon-ot: egy romantikus pihenést a partnerünkkel.

Azt javasoljuk, hogy a második trimeszterben menjetek el egy ilyen útra, mivel itt vagytok a legenergikusabbak és kétségünk van afelől, hogy a 3. trimeszterben akartok majd egy hosszabb utat.

Jobb ilyenkor elmenni pihenni, mielőtt a baba temérdek odafigyelést és időt elkezd felemészteni.