This page is also available in Srpski Srpski, English English, Lietuviškai Lietuviškai, Italiano Italiano, Ελληνικά Ελληνικά, Español Español, български български

A babád ezen a héten hivatalosan is átlépett embrionális szakaszából, a magzati szakaszába és ezzel együtt sok más is történik a fejlődésében.

 

Ha most láthatnád a babádat közelről, akkor meglepődnél, hogy mennyire hasonlít már egy felnőtt emberre!

Minden ujja és lábujja testet öltött, pont úgy, mint a nagyobb ízületek, mint például a könyökök, vállak, térdek, csuklók és a bokák. A létfontosságú szervek, beleértve a veséket, az agyat és májat a helyükre kerültek és elkezdtek működni, bár ezek még tovább fognak fejlődni a terhesség alatt.

A gerincének a körvonala már tisztán látható az áttetsző bőrön, és a gerincvelő idegei elkezdenek szétterjedni a gerincvelőben.

Ezen a héten kezdődik meg a baba őrlőfogainak a növekedése az ínye alatt. Ezek a gyöngyházfehér fogak nem fogják előbújni az ínyből, egészen a baba 6 hónapos koráig.

A 10. hétre a babád gyakorlatilag úszkál a méhedben, és ahogy megpillantod az ultrahangon, nem fogsz hinni a szemednek. A babád úgy mozog, hogy azt te nem is érzed! Ez normális, mivel a babának még nőnie kell ahhoz, hogy olyan erősen mozogjon, hogy az meg is érezd.

Ha mostanában nem néztél tükörbe és vizsgáltad meg új, várandós testedet, akkor végy egy mély levegőt és vedd le a ruháidat. Amit először fogsz észrevenni magadon a 10. héten, az egy kis kerekség az alhasadon. Az a te folyton-folyvást növekvő méhed, ami mostanra akkora, mint egy kisebb grapefruit.
A baba már 35 mm hosszú és körülbelül 5 grammot nyom.

A leggyakoribb tünetek a 10. hét alatt:

  • Ízületi fájdalom. Ne lepődj meg, ha fájdalmat érzel. A hasad is egyre jobban feszül, ahogy helyet ad növekvő babádnak.
  • Növekvő keblek
  • Reggeli rosszullét
  • Hangulat ingadozások
  • Fáradtság
  • Látható vénák

A prenatális tesztek az egyik módja annak, hogy orvosod megállapítsa, hogy veled és a növekvő bébivel minden rendben van-e.

Az első trimeszteri szűréseket a 10. héttől lehet elvégezni.

 Ezek jellemzően egy vértesztből és egy ultrahangból állnak. Ez teszteli a baba fejlődését és figyeli, hogy a babádnak van-e rá esélye, hogy genetikai rendellenességgel szülessen, mint pl. a Down-szindróma.

Mi az a Down-szindróma?

A Down-szindróma egy rendellenesség, ami a fogantatáskor alakul ki. Akkor beszélünk róla, ha a babának van egy extra kromoszómája (21-es kromoszóma). A gének az emberi test növekedésének és fejlődésének a tervrajzai. Ezek ellenőrzik az egyes sejtek működését. A gének 46 kromoszómán helyezkednek el (22 pár autoszóma és 1 pár nemi kromoszóma). A genetikai rendellenesség nem sejthető, hacsak nincs a családban előforduló eset. Egy ultrahang vagy egy ismert anyai tényező is adhat okot a gyanakvásra. A 21-es, a 18-as és a 13-as triszómiát a túl sok másolat okozza ezekből a kromoszómákból, súlyos rendellenességeket okozva.

A gyermekek, akiknek Down-szindrómájuk van intellektuálisan instabilak és különleges arcvonásokkal, valamint gyenge izmokkal rendelkeznek (hypotonia) és más szervrendszerek is érintettek lehetnek. A problémák súlyossága változó, míg sok embernek sok segítségre van szüksége a mindennapi életben, míg mások szinte teljesen önállóan élnek. Néhányuknak orvosi ellátásra van szükségük a fizikai problémájukhoz. A kihívások ellenére azonban az ilyen állapotú emberek élhetnek gazdag és teljes életet.

Az első trimeszteri szűrés egy rutin szűrővizsgálat, ami egy nem invazív eljárás és nem jelent semmilyen kockázatot, sem az anyára, sem a babára. Ennek a tesztnek az eredménye további teszteket indokolhatnak. A további vizsgálatok elvégzésének szükségessége emberről-emberre és párról-párra változhat.

Manapság, hála a prenatális teszteknek, meg tudjuk állapítani a baba nemét és számos genetikai rendellenességet képesek vagyunk diagnosztizálni.

A születés előtti szűrés különböző teszteket tartalmaz, amelyeket első trimeszterétől a második trimeszterig végezhető el. Néhány Down-szindróma teszt rutinná vált.
Az, hogy szeretnél-e ilyen szűrést, az teljességében rajtad múlik. A szülésznőd és az orvosod támogatni fog, akárhogy is döntesz.

  • A szűrő tesztek minden nő számára elérhető. Ezek a tesztek nem adnak határozott választ. Egyszerűen azt mondják meg, hogy a babának nagyobb esélye lehet a Down-szindrómára. A szűrővizsgálatok nem hordoznak vetélési kockázatot.
  • Diagnosztikai teszteket csak azoknak a nőknek lehet ajánlani, akiknek a szűrő tesztjeik a Down-szindróma esetleges nagyobb esélyét jelzik. A diagnosztikai vizsgálatok, mint például a chorionic villus mintavétel (CVS) és az amniocentézis, határozott eredményeket adnak, de ezzel összefüggésben a vetélés veszélye áll fenn.
  • A NIPT egy új, nem invazív szülés előtti vizsgálat, amely majdnem minden 21-es triszómiával (Down-szindróma), 18-as triszómiával (Edward-szindróma) és 13-a triszómiával (Patau-szindróma) által érintett terhességet észlel. Egy egyszerű vérvétellel tudhatod meg, hogy a babának kromoszóma rendellenessége van-e.

A NIPT nem jelent veszélyt az anya vagy a baba számára, és magas a felismerési arány és alacsony a hamis pozitív érték. Az Amerikai Szülészorvosok és Nőgyógyászok (ACOG) és a Nemzetközi Betegséggyógyászati Társaság (ISPD) más szakmai társaságokkal együtt kijelentette, hogy a NIPT rendelkezésre álló szűrővizsgálati lehetőség minden terhes nő számára.

A Tranquility érzékeli a 21-es triszómiát (Down-szindróma), amelynek érzékenysége> 99,9%.