This page is also available in Srpski Srpski, English English, Italiano Italiano, Ελληνικά Ελληνικά, Español Español, български български

A gyerekvállalás egy gyönyörű utazás, ami a fogamzással kezdődik

Gyereket vállalni és érezni, ahogy egy új élet növekszik a méhedben egy fantasztikus utazás, telis – tele érzelmekkel, változásokkal és kihívásokkal.

Az egész időszak alatt, a tested komoly pszichológiai változásokon esik át, amelyek segítenek a szülésre való felkészülésre és, hogy hozzá szokj az anyaság gondolatához.

Ezzel párhuzamosan, az embrió egy egyszerű sejtből egy komplex szervezetté fejlődik ki, egy különleges ember élete elkezdődik.

A terhesség egyénenként és sok esetben ugyanannál az anyánál is eltérhet. Minden anya máshogy érintett és más érzéseket tapasztal.

A terhesség érzése kilenc hónapig tart, de az anyaság öröme egész életen át!

A menstruációs ciklus első két hetében a tested felkészül az ovulációra.

A hormonok serkentik a petefészket, hogy a petefészekből származó petét előállítsák és felszabadítsák az oviductumba, ugyanakkor jelezzék a méh belső részének, hogy megvastagítsa és felkészüljön a megtermékenyített petére. A pete felszabadulása, amit ovulációnak neveznek, többnyire két héttel a menstruációs ciklus első napja után következik be. Amint az ovuláció megtörténik, a pete a petefészekben halad, ahol megtermékenyül.

A fogamzás akkor következik be, amikor a spermium és a pete egyesülnek a petevezetékek valamelyikében, hogy egy egysejtű entitást alkossanak, amelyet zigótának neveznek, amely 46 kromoszómát tartalmaz, (23-at az anyától és 23-at az apától).
Ezek a kromoszómák meghatározzák a magzat genetikai összetételét és végső soron a baba minden fizikai jellemzőjét.

A baba neme is eldől a mehtermékenyítést követően, függően attól, hogy a magzat X vagy Y kromoszómát kap a spermasejttől. Ha a pete X kromoszómát kap, akkor lány, ha Y-t, akkor fiú lesz.

Nem sokkal a megtermékenyítés után, a zigóta a méh felé halad a petevezetéken keresztül és egyidejűleg elkezd osztódni, hogy a sejtek egy csomóját formálja. Amikor eléri a méhet, a blastocyst néven ismert gyorsan osztódó labda két részre oszlik.

A sejtek belső csoportja lesz az embrió. A külső csoport pedig azon sejtek lesznek, amik táplálják és védik az embriót. A kontaktus során a blastociszta a méh falba burkolva táplálkozik. Ezt a folyamatot beágyazódásnak nevezik.

Miután az embrió beágyazódott a méhfalba, a tested elkezd hCG hormont termelni, amit laboratóriumi körülmények között lehet kimutatni, annak érdekében, hogy bebizonyosodjon a terhesség.

A terhességi hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron tüneteket okozhatnak, beleértve a fáradtságot, a mellérzékenységet és a hányingert, különösen az első három hónapban.
Az utazásod még csak most kezdődött…