This page is also available in Español Español, English English, Italiano Italiano, Srpski Srpski, Ελληνικά Ελληνικά, български български

A szülés előtti diagnózis a magzati anomáliák kimutatására használt technikák halmaza. Bár legtöbbjüket nem lehet kezelni a terhesség alatt, ismeretük rendkívül fontos ahhoz, hogy képesek legyenek ellenőrizni a terhességet, valamint megszervezni a szülést a megfelelő időben és helyen, a beteg újszülöttek kezeléséhez.

Egy normális terhesség alatt három fontos, nagy felbontású ultrahangot végzünk, minden alkalommal különböző célokkal.

11-14 hetes vizsgálat

Ebben a kutatásban a kromoszomális anomáliák ultrahangos markereit (nyaki áttetszőség, orrcsont …) értékelik. Vizsgálatuk lehetővé teszi a vérmarkerek mellett az úgynevezett kombinált szűrést, és meghatározza többek között a 21-es triszómia (down-szindróma) kockázatát.

A kombinált szűrés által nyújtott diagnosztizálást jelentősen javíthatjuk az anyai vérben található magzati DNS vizsgálatával, egy nem invazív prenatális teszttel, mely 99-100 %-ot megközelítő pontossággal mutatja ki ezen anomáliákat. Ennek alkalmazása az elmúlt 5 évben világszerte széles körben elterjedt és drámai módon növekedett. A diagnosztizált esetek csökkentik a leendő szülők szorongását mindenféle kockázat nélkül.

Tranquility az egyik legmegbízhatóbb, nem invazív prenatális teszt a piacon.

A 20 hetes morfológiai ultrahang

A terhesség felénél a biometria (magzati mérések) és a magzati morfológia értékelhetőek ki. Ez jó alkalom a szív, az agy, a gerinc, a has, a végtagok, az arc stb. tanulmányozására.

A harmadik trimeszterben történő vizsgálat

Ez a vizsgálat a 33-34. héten elvégezhető. Lehetővé teszi az anatómia újbóli kiértékelését, és elsősorban a megfelelő magzati fejlődést és növekedést vizsgálja, valamint a magzatvíz és a magzat fekvését.

Ikervárandósság esetén további vizsgálatokat végeznek. Egypetéjű ikrek esetében a kontrollok kéthetente vannak.

Az ultrahang lehetővé teszi a magzat mélyreható, nem-invazív és ártalmatlan vizsgálatát mind morfológiailag, mind pedig a növekedési problémák kimutatására. Emellett támogatja az anya-gyermek érzelmi kötelékét és elvégzése segít a szülők aggodalmának és félelmének csökkentésében.

Dr. Javier Pérez Pedregosa


Gynecologist. Director of Maternal Fetal Medicine Unit. Hospital Sanitas La Moraleja and HM Puerta del Sur, Madrid. Associate Professor of Medicine. Francisco de Vitoria University.e Vitoria.