This page is also available in Español Español, English English, Italiano Italiano, Ελληνικά Ελληνικά, Srpski Srpski, Lietuviškai Lietuviškai, български български

Babád majdnem összes építőkockája már a helyén van.

Ez a hét jelzi az embrionális szakasz végét. Ez azt jelenti, hogy a babád majdnem összes építőkockája már a helyén van.

Arcvonásai szépen lassan kezdenek kirajzolódni: az arc kezd alakot ölteni, a szemek és a fülek már láthatóak és a pici már a száját is ki tudja nyitni. Orrocskája teteje pedig már észrevehető.

A létfontosságú szervek is létre jöttek: a szív, az agy, a tüdők, a vesék, máj és a belek. A hörgők elkezdtek növekedni. Az ultrahang már képes a szívverését is kimutatni, ami jóval magasabb a tiédnél, körülbelül 160 szívverés per perc.

Rengeteg minden történik babáddal ezen a héten is: karjaival már képes a mellkasát is elérni, lábai is hasonló ütemben nőnek. Azonban a bokák, a combok, a térd és a lábujjak még nem kivehetőek. Az embrionális farok is majdnem eltűnt mér, és ezen a területen fog kialakulni a farok csont (coccyx).

Az idegsejtek a baba agyában elágazódnak és kialakulnak a korai ideg-pályák. Az agy szaglásért felelős része is kialakulóban van.

Tested mindent megtesz, hogy a gyermekedet segítse a növekedésben, de a megnövekedett véráramlás, a terhességi hormonok és növekvő pocakod hajlamossá tehet a visszerességre.  Ez akkor következik be, ha vér gyülemlik össze az erek gyenge pontjain és duzzanatot okoznak. A tünetek gyakran az első trimeszterben jelentkeznek. Ezt mindenképp jelezd a szülésznődnek, ha bármilyen kényelmetlenséggel járnának ezek a tünetek.

Ezen felül valószínűleg egy-két kilo is felszaladt bizonyos testrészeidre. Bizonyára azt is észre vetted, hogy a melleid is megnőttek. Ez azért van, mert a terhességi hormonok kiváltották a rétegekben lévő zsírból azt, hogy sűrűsödjenek, és a tejcsatornái szaporodjanak. Hamarosan nagyobb méretre és jobb tartásra lesz szükséged.

Ismerd meg az első trimeszterben elvégezhető teszteket:

Kezelő orvosod minden bizonyára megismertet veled egy sor olyan tesztet, ami meghatározza, hogy gyermeked Down-szindrómás-e és más egyéb kondíciókat. Néhány ezek közül csak egy egyszerű vérvétellel jár, míg mások invazív eljárás keretein belül hajthatóak végre. Ezek opcionálisak.

Kérj felvilágosítást orvosodtól, hogy ezek micsodák, hogyan hajthatóak végre és, hogy az eredményekből milyen következtetéseket lehet levonni.

A jelenlegi diagnosztikai protokoll egy első trimeszteri szűrést követően egy invazív eljárásból áll, pozitív eredmény esetén.

Az első trimeszteri szűrés egy vérvételt foglal magában, ami 2 db proteint vizsgál a véredben és egy speciális ultrahang vizsgálatot, ami a tarkóredőket vizsgálja (NT).

A teszt a következő paramétereket kombinálja:

  • Anya életkora
  • Ultrahangos tarkóredő vizsgálat
  • Szerológiai teszt (PAPP-A és szabad β-HCG)

Invazív eljárások:

  • Chorion boholy mintavétel (CVS) 10-13. terhességi hétig: Ez a teszt magában foglalja a sejtek méhen belüli gyűjtését, amiket ezután egy genetikai laborban vizsgálnak meg. Ez képes kimutatni több ezer kromoszóma rendellenességet

 

  • Amniocentézis 15 – 20. terhességi hétig: egy szülés előtti tesztről van szó, ami kis mennyiségű magzatvíz eltávolításával jár. A magzatvízből vett mintát egy finom tűvel veszik, a hason keresztül, ultrahangos irányítás alatt. A folyadékot ezután laboratóriumban vizsgálják be.

Ezek az eljárások aggodalmat kelthetnek az anyában és az egész családban, valamint a vetélési esély 1%.

 

NIPT (nem invazív prenatális teszt): A terhesség alatt sejtmentes fragmensek keringenek a baba DNS-éből az anya vérében. A magzati DNS már az 5. héttől kimutatható az anya vérében és a koncentrációja folyamatosan nő. Ennek a mennyisége a 10. héttől (12. ikerterhesség esetén) elegendő ahhoz, hogy elvégezhető legyen ez a fajta teszt és a pontos eredmény is garantált.

The Royal College of Obstetricians & Gynaecologists azt állítja, hogy a magzati DNS tesztek növelik a rendelkezésre álló információkat és csökkentik a komplikáció mentes terhességek vetélési kockázatát, amiket a szükségtelen invazív eljárások okoznak.

A Tranquility a Genoma Swiss Biotechnology kockázatmentes, DNS-en alapuló prenatális szűrőtesztje, ami korai stádiumban képes kiszűrni a leggyakoribb triszómiákat, bele értve a Down-szindrómát is.