This page is also available in Español Español, English English, български български, Srpski Srpski, Lietuviškai Lietuviškai, Ελληνικά Ελληνικά

Babád szíve két részre, egy jobb és egy bal kamrára. A kis dudorokból a kezeken és a lábakon ujjak formálódnak. Az elsődleges légzőszervek is kialakulóban vannak.

 

A fej jóval nagyobb a testhez viszonyítva. A szemek, az orrlyukak, a hasnyálmirigy és a hörgők kialakulóban vannak.

Babád mostanra már borsószem nagyságú (10 mm) és folyamatosan növekszik, figyelemre méltó ütemben. Embrionális formája szépen lassan egy kis-emberré alakul, kezecskékkel, lábakkal és egy dobogó szívvel.

Hihetetlen módon, a babádnak már 3 pár veséje volt a 7. hétre. Ekkor már a végső vesék fognak kialakulni, amik már képesek lesznek a salakanyag kezelésére. Az elkövetkező hetekben megkezdődik a vizelet termelés is, ami a magzatvíz egy részét fogja képezni.

A terhességed ezen, pontján, nagyon óvatosnak kell lenned néhány állattal. A juhok és a bárányok olyan fertőzéseket terjeszthetnek, amik vetéléshez vezethetnek. A macska almok (macska ürülék) is toxoplazmózist okozhatnak, ami egy parazita fertőzés.

Terhességed alatt, bizonyos hormonok variációit tapasztalhatod meg, amelyek számos terhességi tünethez hozzájárulnak.

A megtermékenyített pete beágyazódását követően a szervezet elkezd kiválasztani egy hormont, a humán korion gonadotropint (hCG), amely a terhesség kimutatására használt hormon. A HCG felelős az ösztrogén és a progeszteron szabályozásáért, és hozzájárul a gyakori vizeléshez.

A progeszteron, amelyet eredetileg a corpus luteum termel, koncentrációja folyamatosan nő a terhesség alatt, egészen a baba születéséig.

A terhesség korai szakaszában, a progeszteron felel a méh vérellátásáért. Ez a folyamat hozza létre a placentát, stimulálja annak növekedését és tápanyaggal látja el az endometriumot (ez a méh bélése).

Ezen felül a progeszteron aktív szerepet játszik a magzat fejlődésében, megelőzi a koraszülést. Tejképzésben és a szülőcsatorna falának megerősítésében is segít.

A progeszteronon kívül, a placenta sok más fontos hormont is kiválaszt, mint például:

  • Human placental lactogen (HPL): ez a hormon felelhet az emlőmirigy növekedéséért, ami fontos szerepet fog a szoptatásban betölteni. Ezen felül növeli a tápanyagot a véredben, ami fontos a baba növekedésének szempontjából.
  • Corticotropin-felszabadító hormon: ez a hormon nem csak azért felel, hogy mennyi ideig tart a terhesség, de a baba növekedésében és fejlődésében is szerepet játszik. A terhesség előrehaladtával a corticotropin-felszabadító hormon és a kortizol növekedése, nemcsak a magzati szervek fejlődését, hanem az anyát is a kortizollal látja el, ami az anya figyelméhez kapcsolódik, növelve az anya-baba kötődést.

Még egy fontos hormon, az ösztrogén, ami a magzat szerveinek a fejlődésében, placenta növekedésében, funkciójában, és az emlőmirigy növekedésében játszik szerepet.placenta-huTovábbá az ösztrogén szükséges a többi hormon termelés szabályozásához a terhesség alatt.