This page is also available in Italiano Italiano, English English, Srpski Srpski, български български, Magyar Magyar, Español Español, Lietuviškai Lietuviškai

Η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να είναι κουραστική. Τα πόδια πρήζονται λόγω της ζέστης και υπάρχει μια αίσθηση βάρους στα κάτω άκρα, εξαιτίας της πίεσης των φλεβών και αρτηριών των κάτω άκρων από τη μήτρα που διαρκώς αυξάνεται σε μέγεθος.
Αλλά πώς μπορεί αυτό να αποκατασταθεί; Ας δούμε μερικές συμβουλές για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Για να αντιμετωπίσετε καλύτερα την εγκυμοσύνη το καλοκαίρι, συνιστούμε:

1) Μην βγαίνετε έξω κατά τις θερμότερες ώρες

Αποφύγετε να παραμείνετε στην παραλία ή να βγείτε έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Η ζέστη κάνει την κυκλοφορία του αίματος ακόμα δυσκολότερη.

2) Η λύση για τα πρησμένα πόδια και χέρια, είναι το περπάτημα!

Αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και το παρατεταμένο κάθισμα, καθώς η βαρύτητα επιτείνει το οίδημα της εγκυμοσύνης: είναι πολύ καλό να κάνετε μια βόλτα κάθε μέρα. Εάν είστε στη θάλασσα, είναι καλύτερα να περπατήσετε στο νερό, κατά προτίμηση στις πρώτες πρωινές ώρες.

3) Φορέστε ρούχα με φυσικές ίνες

Όχι στα στενά ενδύματα με συνθετικά υφάσματα, ναι στις φυσικές ίνες και τα φορέματα με απαλές γραμμές. Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι χάσατε τον αέρα μόνο και μόνο επειδή φορούσατε ένα πολύ σφιχτό ρούχο; Σκεφτείτε πώς ενισχύεται αυτό το συναίσθημα κατά την εγκυμοσύνη και στη συνέχεια το καλοκαίρι, με τη ζέστη και την κοιλιά!

4) Όταν βρίσκεστε στον ήλιο: προστατέψτε το δέρμα σας με αντηλιακή κρέμα, ιδιαιτέρως το πρόσωπο

Κάνετε ηλιοθεραπεία σταδιακά και με μέτρο. Πηγαίνετε στην παραλία νωρίς το πρωί, μέχρι τις 11π.μ. και στη συνέχεια να επιστρέφετε στην παραλία μετά τις 4μ.μ.: να απέχετε δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες όπου ο ήλιος είναι πιο επιθετικός.  Να χρησιμοποιείτε πάντα ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, ειδικά στο πρόσωπο, για να αποφευχθούν οι πανάδες.

5) Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά για να αναπληρώσετε τα μεταλλικά άλατα 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να παθαίνετε κράμπες επειδή το μαγνήσιο και τα μεταλλικά άλατα που απορροφούνται από το οργανισμό σας, χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του παιδιού. Επομένως είναι καλό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σοκολάτα.

6) Πίνετε άφθονο νερό για να αναπληρώσετε τα υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα  

Το φαγητό είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους για να αποφευχθεί η αφυδάτωση, ειδικά το καλοκαίρι. Ένα από τα φρούτα που είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση της αφυδάτωσης είναι το καρπούζι. Περιέχει 95% νερό και πολύ λίγες θερμίδες (40 ανά 100 γραμμάρια).

7) Πείτε όχι στα βαριά γεύματα

Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα και προτιμήστε να έχετε περισσότερα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι λιπαρές τροφές  ή τα υπερβολικά καρυκεύματα θα αυξήσουν μόνο την αίσθηση της βαρύτητας της εγκυμοσύνης το καλοκαίρι.

8) Εάν βρίσκεστε σε αεροπλάνο, να σηκώνεστε από το κάθισμά σας κάθε μισή ώρα 

Εδώ είναι η λίστα ελέγχου για όσους προγραμματίζουν ένα ταξίδι με το αεροπλάνο.

  • Κατά τη διάρκεια της πτήσης, θυμηθείτε να ενυδατώνεστε, το νερό κάνει καλό στο κυκλοφορικό
  • Προσπαθήστε να καθίσετε κάπου όπου θα μπορείτε να κινήστε. Ίσως σε κάποια θέση κατά μήκος του διαδρόμου
  • Να σηκώνεστε από το κάθισμά σας κάθε μισή ώρα και να περπατάτε για λίγα λεπτά
  • Ενώ κάθεστε, κάνετε κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα των ποδιών σας
  • Δέστε την ζώνη ασφαλείας σας κάτω από την κοιλιά σας

9) Κάντε γυμναστική

Εκτός από τις εγκυμοσύνες που αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες,  η σωματική άσκηση  συνίσταται κατά τους εννέα μήνες: η γυμναστική βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, διατηρεί το βάρος της εγκύου υπό έλεγχο και διευκολύνει τον τοκετό.

10) Το καλοκαίρι είναι η εποχή των αισθήσεων

Εάν δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις, η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλή. Για τουλάχιστον δύο λόγους: είναι καλό για τη διάθεση των μελλοντικών γονέων και επιπλέον προετοιμάζει την γυναίκα για τον τοκετό επειδή κρατά τους πυελικούς μύες ελαστικούς και εκπαιδευμένους. Και μην φοβάστε για το παιδί: αν η μητέρα είναι καλά, τότε και το μωρό είναι πολύ καλά.