This page is also available in Italiano Italiano, English English, Srpski Srpski, Español Español, български български, Magyar Magyar, Lietuviškai Lietuviškai

Η εβδομάδα 9 της εγκυμοσύνης σας μπορεί να μην είναι πολύ διαφορετική από την εβδομάδα 8, αλλά το μωρό σας είναι σχεδόν πλήρως αναπτυγμένο και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

 

Αναρωτιέστε τι χρώμα ματιών θα έχει το μωρό σας; Το χρώμα στα ματάκια και τα βλέφαρά του είναι ορατά. Οι γευστικοί κάλυκες αρχίζουν να σχηματίζονται αλλά ακόμα το έμβρυο δεν δύναται να «γευθεί». Στην 9η εβδομάδα, το μήκος του μωρού σας είναι περίπου 22 χιλιοστά.

Σε αυτήν την εβδομάδα, τα αναπαραγωγικά όργανα αρχίζουν να σχηματίζονται μαζί με μερικά άλλα βασικά όργανα, όπως το πάγκρεας και η χοληδόχος κύστη. Σε αυτό το σημείο το μωρό σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και το κεφάλι του, το οποίο είναι περίπου το μισό του μήκους ολόκληρου του σώματός του, είναι κρυμμένο προς το στήθος του.

Τα οστά και οι χόνδροι αρχίζουν να σχηματίζονται, τα χέρια και τα πόδια μεγαλώνουν και σχηματίζονται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Το πεπτικό σύστημα στην 9η εβδομάδα κύησης αναπτύσσεται ραγδαία, αλλά δεν λειτουργεί ακόμα. Μέχρι τώρα, το μωρό σας αρχίζει να κινείται μέσα στη μήτρα, αλλά την κίνηση αυτή θα την αισθανθείτε στις επόμενες εβδομάδες.

Το 1ο τρίμηνο μπορεί να είναι δύσκολο. Η ναυτία, η εξάντληση, το άγχος και άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, μπορεί να σας καταβάλλουν. Κάντε κουράγιο! Δεν θα είναι έτσι συνέχεια.

Καθώς ο όγκος του αίματός σας συνεχίζει να αυξάνεται, μπορεί να υπάρξουν κάποια συμπτώματα, όπως μια ζάλη, συχνή ούρηση, διογκωμένες φλέβες σας στα χέρια και τα πόδια ή μια ρινορραγία. Αλλά αυτό το επιπλέον αίμα είναι για καλό λόγο, προστατεύει το μωρό σας όταν στέκεστε όρθια ή όταν ξαπλώνετε και θα προστατεύσει το μωρό σας από την απώλεια αίματος κατά την διάρκεια του τοκετού.

Μιλώντας για αίμα, μια κολπική αιμορραγία μπορεί να συμβεί κατά το πρώτο τρίμηνο, η οποία δεν είναι απαραίτητα αιτία για συναγερμό, αλλά μπορεί να είναι και σημάδι έκτοπης εγκυμοσύνης ή αποβολής, οπότε θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε αμέσως το γιατρό σας σε αυτή την περίπτωση.

Μείνετε υγιείς και σε φόρμα. Προτιμήστε υγιεινά τρόφιμα, να κοιμάστε αρκετά, ασκηθείτε (με την έγκριση του γιατρού σας). Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και βοηθά στην πρόληψη κοινών ενοχλήσεων κατά την εγκυμοσύνη.

Συνεχίστε να τρώτε μικρά, κανονικά γεύματα. Δεν είναι καιρός να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος. Όποιο και αν ήταν το βάρος σας πριν μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τώρα.
Ξέρατε ότι τα αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο; Πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή για να αυξήσετε τα αποθέματα σιδήρου σας και να αποτρέψετε την αναιμία της εγκυμοσύνης.

Αυτή η εβδομάδα είναι επίσης μια καλή στιγμή για να αρχίσετε να σκέφτεστε τι θα κάνατε αν ο γιατρός, σας προτείνει κάποιο γενετικό τεστ. Αυτό θα φέρει μια σειρά ερωτημάτων. Το πρώτο φυσικά είναι αν τα οφέλη του τεστ υπερτερούν σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Θα χρειαστεί μια συζήτηση με το γιατρό σας ή κάποιο γενετικό σύμβουλο για να αποφασίσετε.

Πλέον, οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν την ανάπτυξη νέων τεστ ανίχνευσης που καθιστούν τις ιατρικές διαδικασίες λιγότερο επεμβατικές και πιο προσιτές οικονομικά.

Πράγματι, οι νέες μοριακές γενετικές τεχνολογίες διευκόλυναν τη μη επεμβατική προγεννητική εξέταση (NIPT) μέσω της ανάλυσης εμβρυϊκού DNA (cffDNA) που κυκλοφορεί ελεύθερα στο αίμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη στον προγεννητικό έλεγχο που αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τον παραδοσιακό πολλαπλό προσυμπτωματικό έλεγχο.

Ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος με βάση το DNA έχει εισαχθεί από το 2011 σε αρκετές χώρες και απαιτεί μια απλή λήψη αίματος από τη μητέρα για την ανάλυση των θραυσμάτων εμβρυϊκού DNA που κυκλοφορούν στο αίμα και την ανίχνευση πιθανών γενετικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη μητέρα και το μωρό.

Το Tranquility, της Genoma Swiss Βiotechnology είναι το ακίνδυνο προγεννητικό τεστ που βασίζεται στο DNA για την έγκαιρη ανίχνευση των πιο συνηθισμένων τρισωμιών, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Down.

Άλλα θέματα που θα πρέπει να εξετάσετε εσείς και ο σύντροφός / σύζυγός σας είναι: Τι απόφαση θα λαμβάνατε σχετικά με την πορεία της εγκυμοσύνης σας αν ανακαλύπτατε ότι το μωρό σας φέρει κάποια γενετική ανωμαλία; θα βοηθούσε να έχετε αυτές τις πληροφορίες εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να προετοιμαστείτε για ένα παιδί με ειδικές ανάγκες; Το ποσοστό πιθανοτήτων να χρειαστεί να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ χαμηλό (Σε ποσοστό 90% – 95% των κυήσεων, τα μωρά που γεννιούνται είναι απόλυτα υγιή), παρόλ’ αυτά μπορεί να αποφασίσετε πως είναι καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.