This page is also available in български български, English English, Magyar Magyar, Español Español, Italiano Italiano, Srpski Srpski

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι δύο από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή σας. Και τα δύο αξίζουν προσεγμένη και λεπτομερή προετοιμασία.

Όσο περισσότερα μαθαίνετε για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη μητρότητα, τόσο πιο άνετα θα αισθανθείτε με τις αλλαγές που θα επέλθουν στο σώμα σας αλλά και στον τρόπο ζωής σας.

Οι παρακάτω επιλογές θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το νεογέννητο: Η παρακολούθηση μαθημάτων εγκυμοσύνης, οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας, η ανάγνωση βιβλίων και η συναναστροφή με έμπειρους γονείς.

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από μια αόρατη, αλλά εκπληκτική μεταμόρφωση. Το σώμα σας περνάει τεράστιες αλλαγές, καθώς φιλοξενεί ένα έμβρυο που μεγαλώνει. Μια μεγάλη περιπέτεια ξεκινά!

Η πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ) υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμηνορροϊκής περιόδου και καθορίζει την ηλικία κύησης του μωρού σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθείται η ανάπτυξη του μωρού. Παρέχει επίσης ένα χρονοδιάγραμμα για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται. Ωστόσο, μόνο 1 στις 20 γυναίκες γεννούν στην ακριβή ημερομηνία της ΠΗΤ.

Εβδομάδα 3

Συγχαρητήρια! Αν το ωάριό σας έχει γονιμοποιηθεί με επιτυχία, τότε το έμβρυο βρίσκεται ήδη στη μήτρα σας, παρόλο που είναι πολύ μικρό (περίπου στο μέγεθος της κεφαλής μια καρφίτσας).

Προς το παρόν, είναι μόνο μια ομάδα περίπου 100 κυττάρων που πολλαπλασιάζονται και αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων θα γίνει ο πλακούντας και το εσωτερικό στρώμα θα γίνει το έμβρυο.

Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που ακολουθούν μετά τη σύλληψη, η μήτρα σας θα αρχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη του πλακούντα και του εμβρύου. Θα παρατηρήσετε σημαντική αύξηση των επιπέδων των ορμονών σας, καθώς και κάποια από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης όπως κόπωση ή πρωινή ναυτία. Ορισμένες οσμές μπορεί να είναι πιο ενοχλητικές τώρα και να προκαλέσουν αναγούλα.

Εβδομάδα 4

Πιθανόν να αναμένετε την περίοδό σας αυτή την εβδομάδα, η καθυστέρησή της, μπορεί να είναι μια από τις πρώτες ενδείξεις εγκυμοσύνης.

Αν γνωρίζετε ήδη ότι είστε έγκυος, πιθανόν το ανακαλύψατε πιο νωρίς απ ότι συνήθως και είστε ενθουσιασμένες ή ίσως να προσπαθείτε να συνηθίσετε την ιδέα.

Καθώς το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα σας, μπορεί να παρατηρήσετε ελαφρές κηλίδες αίματος, αλλά μην ανησυχείτε διότι είναι απόλυτα φυσιολογικό. Υπάρχει περίπτωση να μην αισθάνεστε τίποτα διαφορετικό ακόμα, αλλά η αμνιακή κοιλότητα η οποία γεμίζει με υγρό και ο πλακούντας, που φέρει οξυγόνο για να θρέφει το μωρό σας, σχηματίζονται ήδη στη μήτρα σας.

Κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας για την πρώτη προγεννητική επίσκεψη.
Παρόλο που το μωρό σας είναι ακόμα μικροσκοπικό, έχει ήδη υποβληθεί σε σημαντική ανάπτυξη την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οπότε ξεκινήστε να παίρνετε μια προγεννητική βιταμίνη. Αναζητήστε μια με τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος και θυμηθείτε να την παίρνετε καθημερινά. Ξέρουμε ότι έχετε πολλά στο μυαλό σας, αλλά δεδομένου ότι το φολικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη ορισμένων γενετικών ανωμαλιών, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό!

Το μωρό σας

H ανάπτυξη του εμβρύου, από τη γονιμοποίηση έως την 12η εβδομάδα .

Στις πρώτες 4 εβδομάδες της πρώιμης εγκυμοσύνης, το έμβρυο συνδέεται με ένα μικροσκοπικό σάκο που παρέχει τροφή. Στη συνέχεια, ο πλακούντας θα σχηματιστεί πλήρως και θα αναλάβει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο.
Το έμβρυο περιβάλλεται από υγρό μέσα στον αμνιακό σάκο. Είναι το εξωτερικό στρώμα αυτού του σάκου που αναπτύσσεται στον πλακούντα.

Τα κύτταρα από τον πλακούντα αναπτύσσονται βαθιά μέσα στην μήτρα, δημιουργώντας μια πλούσια παροχή αίματος, έτσι ώστε το μωρό να λαμβάνει όλο το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Το έμβρυο σχηματίζεται από κύτταρα που διαφοροποιούνται σε τρία στρώματα που ονομάζονται στρώματα βλαστών.
Το ανώτερο στρώμα, το εξώδερμα, θα δημιουργήσει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος του μωρού, το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα, τα μάτια, τα αυτιά και πολλούς συνδετικούς ιστούς.
Η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα του μωρού σας θα σχηματιστούν στο μεσαίο στρώμα των κυττάρων, το μεσόδερμα. Αυτό το στρώμα κυττάρων θα χρησιμεύσει επίσης ως θεμέλιο για τα οστά του μωρού σας, τους μυς, τα νεφρά και μεγάλο μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος.
Το εσωτερικό στρώμα των κυττάρων, το ενδόδερμα θα γίνει ένας σωλήνας από βλεννογόνους. Εδώ θα αναπτυχθούν οι πνεύμονες, τα έντερα και η κύστη του μωρού σας.