This page is also available in Srpski Srpski, English English, Lietuviškai Lietuviškai, Italiano Italiano, Magyar Magyar, Español Español, български български

Αυτή η εβδομάδα αποτελεί την έναρξη της εμβρυϊκής περιόδου. Ο σχηματισμός των σημαντικότερων ανθρώπινων οργάνων ολοκληρώνεται και το καρδιαγγειακό σύστημα αρχίζει να λειτουργεί.

 

Τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών, είναι πλήρως ανεπτυγμένα, όπως και οι περισσότερες αρθρώσεις, οι αγκώνες, οι ώμοι, τα γόνατα, οι αστράγαλοι καθώς και οι αρθρώσεις των δαχτύλων. Τα ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του εντέρου, του εγκεφάλου και του ήπατος είναι στη θέση τους και αρχίζουν να λειτουργούν, αν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε όλη την εγκυμοσύνη σας.
Το περίγραμμα της σπονδυλικής στήλης είναι πλέον ορατό από το ημιδιαφανές δέρμα και τα νωτιαία νεύρα αρχίζουν να εκτείνονται από το νωτιαίο μυελό του.

Η νεράιδα των δοντιών κάνει την  εμφάνισή της αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας την άφιξη των μικρών κοπτήρων του μωρού σας, που σχηματίζονται κάτω από τα ούλα. Παρόλ’ αυτά τα δοντάκια δεν θα είναι εμφανή πριν κλείσει τους έξι μήνες το μωρό σας.

Στην 10η εβδομάδα, θα δείτε στο υπερηχογράφημα ότι το μωρό σας κολυμπά κανονικά στην μήτρα, αλλά εσείς δεν μπορείτε ακόμα να το αισθανθείτε! Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί αυτές οι κινήσεις πρέπει να είναι αρκετά δυνατές και το μωρό πρέπει να είναι μεγαλύτερο για να νιώσετε τις κινήσεις του.

Εάν δεν έχετε ήδη κοιταχτεί πρόσφατα στον καθρέφτη, κάντε το τώρα.

Το πρώτο πράγμα που πιθανότατα θα παρατηρήσετε στην 10η εβδομάδα της κύησης είναι μια ελαφρά στρογγυλότητα στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας. Αυτή είναι η μήτρα σας, η οποία τώρα έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού γκρέιπφρουτ.
Το μωρό σας έχει μήκος περίπου 35 mm και ζυγίζει 5 γραμμάρια.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα:
• Πόνος γύρω από την κοιλιά. Μην παραξενευτείτε εάν αρχίσετε να αισθάνεστε κάποιους πόνους και άλγη στην κοιλιά σας, καθώς απλώνεται για να φιλοξενήσει το μωρό σας
• Αύξηση του στήθους
• Πρωϊνή αδιαθεσία
• Εναλλαγές στη διάθεση
• Κόπωση
• Αυξημένη κολπική έκκριση
• Πιο ορατές φλέβες

Οι προγεννητικές εξετάσεις είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο ιατρός σας θα ελέγξει τη δική σας ευημερία, καθώς και του  μωρού σας.
Οι έλεγχοι του πρώτου τριμήνου μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από την 10η εβδομάδα.

 Αυτοί οι έλεγχοι συνήθως περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και ένα υπερηχογράφημα. Ελέγχεται η γενική ανάπτυξη του μωρού σας καθώς επίσης και εάν το μωρό σας κινδυνεύει από γενετικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο Down.

Τι είναι το σύνδρομο Down;
Το σύνδρομο Down είναι μια διαταραχή που συμβαίνει κατά τη σύλληψη. Εμφανίζεται όταν το μωρό φέρει ένα επιπλέον χρωμόσωμα (χρωμόσωμα 21). Τα γονίδια αποτελούν το υπόδειγμα ανθρώπινης ανάπτυξης και εξέλιξης και ελέγχουν την λειτουργία κάθε κυττάρου. Τα γονίδια βρίσκονται σε 46 χρωμοσώματα (22 ζεύγη αυτοσωμάτων και ένα ζευγάρι φυλετικών χρωμοσωμάτων). Μπορεί να μην υπάρχει υπόνοια για μια γενετική διαταραχή, εκτός εάν υπάρχει γνωστό οικογενειακό ιστορικό. Ένα υπερηχογράφημα ή ένας μητρικός παράγοντας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανησυχία. Οι Τρισωρίες 21, 18 και 13 είναι αποτέλεσμα πολλών αντιγράφων των αντίστοιχων χρωμοσωμάτων, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν πνευματική αναπηρία, χαρακτηριστική εμφάνιση του προσώπου, αδύναμο μυϊκό τόνο (υποτονία). Επίσης μπορεί να επηρεαστούν και άλλα συστήματα του σώματος. Ο βαθμός των προβλημάτων ποικίλλει. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μεγάλη βοήθεια με τις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ ορισμένοι ζουν σχεδόν ανεξάρτητα. Κάποιοι άλλοι, χρήζουν ιατρικής περίθαλψης για τα σωματικά τους προβλήματα. Παρά τις προκλήσεις, μερικοί άνθρωποι με αυτή την κατάσταση ζουν μια πλούσια, γεμάτη, ικανοποιητική ζωή

Ο ‘Ελεγχος του Πρώτου Τριμήνου είναι μια συνηθισμένη εξέταση που δεν αποτελεί επεμβατική διαδικασία και δεν παρουσιάζει κανένα γνωστό κίνδυνο για τη μητέρα ή το μωρό. Τα αποτελέσματα του ελέγχου του 1ου τριμήνου ενδέχεται να ακολουθήσουν πρόσθετες εξετάσεις. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ακολουθήσουν περαιτέρω έλεγχοι, διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ζευγάρι σε ζευγάρι.

Σήμερα, χάρη στις προγεννητικές εξετάσεις, μπορούμε να γνωρίζουμε το φύλο ενός εμβρύου και να διαγνώσουμε μια σειρά γενετικών ανωμαλιών και δυσμορφιών.

Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει διάφορες εξετάσεις που θα σας προσφερθούν στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο. Κάποιες εξετάσεις για το σύνδρομο Down αποτελούν ήδη μέρος της προγεννητικής φροντίδας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ορισμένων χωρών.
Είτε αποφασίσετε να κάνετε έναν έλεγχο, είτε όχι, είναι εξ ολοκλήρου επιλογή σας. Ο γιατρός σας και η μαία σας θα σας στηρίξουν ό,τι και αν αποφασίσετε.

  • Προγεννητικοί έλεγχοι προσφέρονται σε όλες τις γυναίκες. Σας δείχνει, τι ποσοστό πιθανοτήτων έχει το μωρό σας, να έχει σύνδρομο Down. Οι προγεννητικοί έλεγχοι δεν φέρουν κίνδυνο  αποβολής.
  • Διαγνωστικές εξετάσεις προσφέρονται μόνο στις γυναίκες, εάν οι προγεννητικοί έλεγχοι δείξουν υψηλή πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου Down. Οι διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η δειγματοληψία χοριακών λαχνών (CVS) και η αμνιοπαρακέντηση, παρέχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά έχουν ένα σχετικό κίνδυνο αποβολής.
  • Το NIPT είναι ένας νέος μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος που ανιχνεύει σχεδόν όλες τις εγκυμοσύνες που επηρεάζονται από την Τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), την Τρισωμία 18 (σύνδρομο Edward) και την Τρισωμία 13. Με μια απλή λήψη αίματος μπορείτε να ξέρετε εάν το μωρό σας  έχει υψηλό κίνδυνο να εμφανίσει  μια χρωμοσωμική διαταραχή.

Το NIPT δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τη μητέρα ή το μωρό ενώ έχει υψηλά ποσοστά ανίχνευσης και χαμηλά ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Το Αμερικανικό Συνέδριο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) και η Διεθνής Εταιρεία Προγεννητικής  Διάγνωσης (ISPD), μαζί με άλλους επαγγελματίες υγείας, δήλωσαν ότι το NIPT είναι μια μη επεμβατική προγεννητική εξέταση διαθέσιμη για όλες τις εγκύους.

Το Tranquility, ανιχνεύει την παρουσία τρισωμίας 21 (σύνδρομο Down) με ευαισθησία> 99,9%.