This page is also available in Español Español, English English, Italiano Italiano, Srpski Srpski, Magyar Magyar, Lietuviškai Lietuviškai, български български

Τα βασικά δομικά στοιχεία του σώματος του μωρού σας είναι σχεδόν διαμορφωθεί.

 

Αυτή η εβδομάδα θα σηματοδοτήσει το τέλος του εμβρυϊκού σταδίου του μωρού σας. Αυτό σημαίνει ότι τα βασικά δομικά στοιχεία του σώματος του έχουν σχεδόν διαμορφωθεί.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου γίνονται πιο ορατά: το πρόσωπο σχηματίζεται, τα μάτια και τα αυτιά είναι πιο ορατά και το μωρό μπορεί τώρα να ανοίξει το στόμα του. Η κορυφή της μύτης του είναι διακριτή.

Τα ζωτικά όργανα έχουν ήδη δημιουργηθεί: η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι και το έντερο. Οι βρόγχοι αρχίζουν να εκτείνονται. Το υπερηχογράφημα καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς οι οποίοι είναι πολύ πιο γρήγοροι από τους δικούς σας, περίπου 160 χτύποι ανά λεπτό.

Πολλά συμβαίνουν στο σώμα του μωρού σας και αυτή την εβδομάδα: τα χέρια και τα πόδια του αναπτύσσονται και μακραίνουν. Παρόλ’ αυτά, οι αστράγαλοι, οι μηροί, τα γόνατα και τα δάκτυλα των ποδιών δεν είναι ακόμη ξεχωριστά. Η εμβρυϊκή ουρά έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο του μωρού σας διακλαδώνονται για να σχηματίσουν πρώιμες νευρικές οδούς. Το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση της όσφρησης παίρνει επίσης σχήμα.

Το σώμα σας κάνει μια θαυμάσια δουλειά βοηθώντας το μωρό σας να μεγαλώσει, αλλά η αυξημένη ροή αίματος, οι ορμόνες εγκυμοσύνης και η αύξηση της μήτρα σας, μπορεί να σας προκαλέσουν κιρσούς. Αυτό συμβαίνει όταν το αίμα συγκεντρώνεται σε αδύναμα σημεία στις φλέβες σας, προκαλώντας διόγκωση κάτω από το δέρμα σας. Τα συμπτώματα συχνά αρχίζουν να εμφανίζονται στο πρώτο τρίμηνο. Θα πρέπει να το αναφέρετε στη μαία σας, αν αυτό σας προκαλεί δυσφορία.

Παρόλο που είναι απίθανο να έχετε κερδίσει πολύ βάρος, μέρη του σώματός σας μεγαλώνουν. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα στήθη σας φαίνονται μεγαλύτερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, έχουν δημιουργήσει μια στρώση λίπους στο στήθος έτσι ώστε να προετοιμαστεί για τον θηλασμό. Σύντομα θα χρειαστείτε μεγαλύτερο μέγεθος με καλύτερη υποστήριξη.

Μάθετε σχετικά με τις προγεννητικές εξετάσεις του πρώτου τριμήνου:
Ο γιατρός ή η μαία σας θα σας προσφέρουν μια σειρά εξετάσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν το μωρό σας έχει σύνδρομο Down ή/και άλλες παθήσεις. Ορισμένες είναι σχετικά απλές εξετάσεις αίματος, ενώ άλλες αφορούν περισσότερο επεμβατικές διαδικασίες. Όλες είναι προαιρετικές.

Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας εξηγήσει τι είναι, πώς γίνεται και σε τι αναφέρονται τα αποτελέσματα.

Το τρέχον διαγνωστικό πρωτόκολλο αποτελείται από την εξέταση πρώτου τριμήνου, ακολουθούμενη από μια επεμβατική διαδικασία σε περίπτωση θετικών ευρημάτων.

Η εξέταση του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνει εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα δύο πρωτεϊνών στο αίμα σας και μια ειδική σάρωση με υπερήχους που ονομάζεται αυχενική διαφάνεια (NT).

Ο έλεγχος συνδυάζει το αποτέλεσμα διαφόρων παραμέτρων:
Ηλικία της μητέρας
Αυχενική Διαφάνεια (μέτρηση της αυχενικής πτυχής του εμβρύου με υπέρηχο)
Ορολογικός έλεγχος (PAPP-A και ελεύθερη β-HCG)

Επεμβατικές Διαδικασίες:

  • Δειγματοληψία χορικών λαχνών (CVS) 10-13 εβδομάδες εγκυμοσύνης: Αυτός ο έλεγχος περιλαμβάνει συλλογή κυττάρων από τον πλακούντα, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται σε εργαστήριο για γενετική ανάλυση. Η CVS μπορεί να προσδιορίσει εάν το μωρό σας φέρει κάποια από τις εκατοντάδες χρωμοσωμικές ανωμαλίες και άλλες γενετικές διαταραχές.
  • Αμνιοπαρακέντηση 15-20 εβδομάδες κύησης: είναι μια προγεννητική εξέταση στην οποία αφαιρείται μια μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού από τον σάκο που περιβάλλει το έμβρυο. Με τη βοήθεια υπερήχων ο γιατρός θα εισάγει μέσω του κοιλιακού τοιχώματος μια σύριγγα έτσι ώστε να συλλέξει το αμνιακό υγρό. Το υγρό αυτό που περιέχει κύτταρα, στη συνέχεια αποστέλλεται σε εργαστήριο για ανάλυση.

 

Αυτές οι διαδικασίες προκαλούν αγωνία σττη μητέρα και την οικογένεια και έχουν έναν σχετικό κίνδυνο αποβολής που εκτιμάται στο 1%:

NIPT (Μη Επεμβατικός Προγεννητικός Έλεγχος):

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυκλοφορεί στο αίμα της μητέρας το ελεύθερο εμβρυϊκό DNA. Το εμβρυϊκό DNA είναι ανιχνεύσιμο από την 5η εβδομάδα της κύησης και αυξάνεται η συγκέντρωσή του κατά την διάρκεια των εβδομάδων που ακολουθούν. Η ποσότητα του εμβρυϊκού DNA που υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας από την 10η εβδομάδα της κύησης (12η εβδομάδα για δίδυμες κυήσεις) είναι επαρκής για την πραγματοποίηση του τεστ και εγγυάται την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Η άποψη του Κολλεγίου Μαιευτήρων & Γυναικολόγων “Royal College αναφέρει ότι οι έλεγχοι του εμβρυϊκού DNA αυξάνουν τις πληροφορίες που έχουν οι έγκυες γυναίκες στην διάθεσή τους, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό των αποβολών που προκαλούνται από τις επεμβατικές διαδικασίες.

Το Tranquility είναι το ακίνδυνο προγεννητικό τεστ της Genoma Swiss Biotechnology που βασίζεται στο DNA για την έγκαιρη ανίχνευση των πιο κοινών τρισωμιών, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Down.