This page is also available in Italiano Italiano, English English, Srpski Srpski, Español Español, Lietuviškai Lietuviškai, Magyar Magyar

Балансираното хранене е един от най-добрите начини да се поддържаме здрави през бременността, но осигуряването на всички необходими хранителни вещества и витамини с храната може да се окаже доста трудно. Ето защо много лекари препоръчват да комбинирате своя хранителен режим с прием на витамини през бременността.

 

Всъщност, пренаталните витамини са добър начин за включване на жизненоважни хранителни вещества в дневното ви хранене. Витамините и минералите са изключително важни за здравословното развитие на бебето ви, както и за вашето собствено физическо здраве. Бебето ще си набавя нужните вещества от Вас, които Вие трябва да си възстановите, за да сте здрава по време на бременността и да се подготвите за раждането.

По време на бременността, тялото ви се нуждае от по-големи количества от определени витамини и минерали,  най- вече желязо и фолиева киселина, както и докозахексаенова киселина (DHA), която е полиненаситена незаменима Омега- 3 мастна киселина. Пренаталните витамини, които може да закупите с рецепта или без, покриват тези нужди. Някои пренатални витамини съдържат DHA, но просто може да приемете рибено масло на капсули или да ядете риба два пъти седмично, избягвайки акула, риба меч, скумрия и кефал.

Ако изберете да съчетаете вашата диета с прием на пренатални витамини, трябва да следите дневната доза и да уведомите Вашия лекуващ лекар.

Първите седмици от бременността са решаващи за развитието на плода, така че колкото по-рано започнете приема на витамини, толкова по-добре. Ако планирате да забременявате или тъкмо сте научила, че сте бременна, незабавно се посъветвайте с вашия лекар, за да знаете какви добавки е добре да приемете. По време на бременността нуждата от желязо се увеличава до 27 мг, а от фолиева киселина до 600 µг. Препоръчителната доза за прием на калций остава около 1000 мг за жени над 19 годишна възраст, освен това някои лекари предлагат добавянето на калций по време на бременността за допълнителна сигурност. Според Световната здравна организация, препоръчителната дневна доза от DHA е  средно 200 мг или повече за бременни и кърмещи жени, дори се препоръчва ядене на риба и прием на рибено масло за по-доброто развитие на бебешкия мозък.

Предлагат се множество пренатални витамини, но обикновено акушер-гинеколозите препоръчват прием на хранителни добавки с 800 µг фолиева киселина. Важно е да не се приемат други добавки, освен ако не са ви изрично предписани от квалифициран медицински специалист.

И не забравяйте, че пренаталните витамини са допълнение към здравословното хранене, а не заместител на доброто хранене.

Според Американската асоциация по акушерство и гинекология бременните жени трябва да приемат разнообразни храни, включващи:

 • Белтъчини
 • Въглехидрати
 • Витамини
 • Минерали
 • Мазнини

Приемайки тези храни, си набавяте необходимите хранителни вещества и витамини, които ще допринесат за ввашето здраве и правилното развитие на плода.

Винаги информирайте Вашият лекар, какви пренатални витамини приемате.

Може да откриете изчерпателен списък с препоръчителни микроелементи, публикуван  от Съвета по здравословно хранене към  Института по медицина във Вашингтон, който може да бъде използван като образец за избора на пренатални витамини:

 • Витамин А: Витамин А участва в регулирането на генната експресия, растежа и развитието, клетъчното образуване, зрението и имунитета. Форми на Витамин А, известни като ретиноиди, са от изключително значение за ембрионалното и фетално развитие, включително образуването на очите, ушите, крайниците и сърцето.

 

 • Витамин B Комплекс: Витамините от тази група, Тиамин (B1), Рибофлавин (B2), Ниацин (B3), Пантотенова киселина (B5), Биотин (B7), Пиридоксин (B6), Фолат  (B9) и Кобаламин (B12) са сред най-важните витамини по време на бременността.  Всички B- витамини са от съществено  значение, но фолатът заема челно място, поради изключителната роля в изграждането на червените кръвни клетки, белтъците и ДНК. Като допълнение към жизненоважната роля за здравословното развитие на бебето, множество клинични проучвания доказват също, че фолатът допринася за предотвратяване на вродени дефекти. Фолатът  е за предпочитане пре фолиевата киселина, или синтетичната форма на фолиевата киселина, която обикновено се среща в различни обогатени добавкu и храни. Недостигът на витамин B по време на бременността, може да доведе до  аномалии на фетуса, както и различни странични ефекти за майката, включително косопад, анемия, проблеми с храносмилането, понижаване на имунитета, слабост и умора.

 

 • Витамини C & E: витамин C и витамин E са антиоксиданти, които играят жизненоважна роля в производството на колаген. Това е структурен протеин, съдържащ се в хрущяла, сухожилията, костите и кожата. Като антиоксиданти, те също допринасят за здрава имунна система и защитата срещу оксидативно увреждане.

 

 • Витамин D: Известно е, че витамин D е важен за здравината на костите, но освен това този витамин участва в много процеси, които имат значение за здравето и предотвратяването на заболявания. Нивата на витамин D засягат кръвното налягане на бременните жени, настроението и мозъчната функция, имунитета, и като такъв е изключително важно за здравето на майката и бебето, той да не е в недостиг. Добри източници на витамин D са: мазните риби, като сьомга, млякото и  зърнените храни, с добавен витамин D към тях.

 

 • Фолиева киселина: Фолиевата киселина е от групата на витамин В, от която се нуждае всяка клетка на вашето тяло, за здравословен растеж и развитие.Приемането на фолиева киселина преди и по време на ранната бременност може да предотврати появата на вродени дефекти на мозъка и гръбнака, наречени дефекти на невралната тръба.  Някои изследвания показват, че приемането на фолиева киселина може да помогне за предотвратяването на сърдечни дефекти (пороци) и такива, в устата на бебето – цепнатина на устната и небцето. Храни, богати на фолиева киселина са: хляб, зърнени закуски, царевично брашно, макарони, бял ориз и храни, направени от така наречената царевична маса, като тортила и тако. Също може да си набавите фолиева киселина от някои плодове и зеленчуци. Когато фолиевата киселина е естествена съставка в храната, се нарича фолат. Добри източници на фолат са зеленолистните зеленчуци като спанак и броколи, леща и бобени зърна портокалов сок.

 

 • Калций: Приемът на калций е важен за изграждането на костната система на плода, както и за предотвратяването на костна загуба на майката, докато е бременна. Установено е също, че калцият е важен за правилното функциониране на кръвоносната, мускулната и нервната системи. Богати на калций храни са: млякото, сиренето и киселото мляко,  броколите и зелето, както и портокаловият сок с добавен калций.

 

 • Желязо:  Необходимостта от желязо се увеличава значително по време на бременността. Минералът е важен за поддържане на различни биологични функции. Подпомага растежа и развитието на фетуса и плацентата по време на бременността. Желязото е необходимо и за по-голямото количество червени кръвни клетки, които да транспортират кислород. Недостигът на желязо е основната причина за анемия по време на бременността, затова е приемът на този минерал е от изключително значение. Може да си набавите желязо и чрез храната. Богати на желязо храни са : бедно на мазнини месо, пилешко и морски дарове, зърнени храни, хляб и макарони с добавено желязо, листни зеленчуци, бобени култури, ядки, стафиди и други сушени плодове.

 

 • Йод: приемът на йод е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза и за синтеза на тиреоидните хормони. Тези хормони от своя страна са необходими за миелинизацията на централната нервна система и развитието на мозъка на бебето. Недостигът на йод води до недостаъчно производство на тиреоиден хормон по време на бременност, което може д доведе до необратимо увреждане на мозъка, спонтанен аборт, мъртво раждане и вродени дефекти. Богати на йод храни са: риба, мляко, сирене и кисело мляко, обогатени зърнени храни и хляб, йодирана сол. Магнезий, натрий и калий: Електролитите са химични елементи, които подпомагат хидратацията в тялото, което от своя страна е необходимо за проводимостта на нервните импулси и мускулните контракции. Може би най-важният електролит, който се набавя по време на бременността е магнезият. Той е необходим за здравословното развитие и подпомага мозъчното кръвообръщение.

 

 • Magnesium, Sodium & Potassium: Electrolytes are chemicals that support hydration within the body which is necessary for functions including transmissions of nerve impulses and muscle contractions. Magnesium, perhaps the most important electrolyte to supplement with during pregnancy, is required for healthy development and supports sufficient blood flow to the brain.

 

 • Цинк: недостигът на цинк е често срещан при бременни жени, поради бързото клетъчно разрастване. Затова е наложително да се приема допълнително количество. Недостигът на цинк води до неблагоприятни последствия, като ниско тегло, преждевременно раждане и усложнения по време на раждане.

 

 • Холин битартарат: в малки количества, холинът може да се синтезира от организма, но за здравословното развитие е необходимо по-голямо количество.  Холинът е от жизненоважно значение за ембрионалното и фетално мозъчно развитие, за правилното функциониране на черния дроб и плацентарните функции. По време на бременност и кърмене, майката доставя по естествен път големи количества холин през плацентата  до плода, и през кърмата до бебето, което увеличава нуждата й от това вещество. Ето защо, приемът на добавка с холин е важно за поддържане на правилните нива в организма по време на бременност и кърмене.