This page is also available in Italiano Italiano, English English, Srpski Srpski, Ελληνικά Ελληνικά, Magyar Magyar, Español Español, Lietuviškai Lietuviškai

Бременността през лятото може да е уморителна, всъщност дори най-малкото усилие ви оставя без дъх. От топлината краката се подуват и тежат, а разширяванет она матката води до забавено кръвообращение във вените, което пък от своя страна усилва усещането за тежест в долните крайници.

 

За да се справите по-лесно с бременността през лятото, ви препоръчваме:

1) Не излизайте навън през най-горещите часове

Избягвайте стоенето на плажа или излизането навън през най-горещите часове на деня. Горещината подлага още повече на изпитание кръвообращението. Възползвайте се от този период на спокойствие, за да преоткриете удоволствието от следобедната дрямка в къщи или на сянка в свежа борова гора.

2) Подути крака и ръце, решението е в ходенето!

Избягвайте продължителното стоене на крак и най-вече заседналия начин на живот: Много е полезно да излизате на разходка всеки ден. Ако сте на море, е по-добре да вървите във водата и за предпочитане в ранните сутрешни часове.

3) Обличайте се в естествени материи

Забравете стягащите дрехи от синтетични платове и заложете на естествените влакна и рокли с изчистени линии. Някога случвало ли ви се е  да не може да си поемете въздух, защото носите много тясна дреха? Помислете как се усилва това чувство по време на бременност и то през лятото, с топлината и нарасналия корем!

4) Когато сте изложени на слънце: предпазвайте кожата си с крем, особено лицето

Първо правило: постепенни и умерени слънчеви бани, избягвайки продължителното излагане на слънце като гущер. Второ, отивайте на плаж рано сутрин, до 11ч и следобяд след  16ч.  Всъщност по обяд слънцето е най-агресивно. Трето правило: винаги използвайте слънцезащитен крем с висок фактор, особено на лицето, където могат да се появят петна.

5) Яжте много плодове и зеленчуци, за да си осигурите минерални соли

По време на бременността често се появяват спазми, защото магнезият и минералните соли, които приемаме, се изразходват за растежа на детето. Затова е добре да се приемат храни, богати на магнезий, като например зеленчуци, зелени листни зеленчуци и шоколад.

6) Пийте много вода, защото това помага да възстановите течностите, изгубени при потене

Храната играе важна роля при избягване на дехидратацията, особено през лятото. Един от плодовете, полезни за борба с дехидратацията е динята. Тя съдържа 95% вода и има много малко калории ( 40 кал.  за 100гр).

7) Не на обилното хранене

Хранете се умерено, избирайте пресни и свежи храни и си правете чести закуски през деня. Мазните храни и прекалено подправените ястия, само ще направят бременността по-трудна през лятото.

8) Ако пътувате със самолет, ставайте на всеки половин час

Ето списък , за онези , които планират пътуване със самолет

  • не забравяйте да пиете вода по време на полета. Добре е за кръвообращението
  • Изберете си място, където може да се движите, след това се разходете по коридора
  • Ставайте често и вървете няколко минути, на всеки половин час
  • Когато седите, правете кръгови движения с пръстите на краката;
  • Затегнете предпазния колан под корема.

9) Правете упражнения

С изключение на рисковите бременностти, физическата активност през деветте месеца е препоръчителна: това подобрява кръвообращението, държи теглото под контрол и улеснява раждането.

10) Лятото е сезонът на сетивата

Ако няма медицински противопоказания, половият контакт по време на бременността влияе добре. Ще ви посочим поне две причини: повишава настроението на бъдещите родители, а освен това подготвя жената за раждане, тъй като подържа еластични тазовите мускули и ги тренира.  И не се страхувайте за детето: ако майката е добре, бебето също е.