This page is also available in Srpski Srpski, English English, Magyar Magyar, Italiano Italiano, Ελληνικά Ελληνικά, Español Español

P’Бремеността е едно вълнуващо пътешествие, което започва със зачеванетоn

Да имаш бебе и да почувстваш новия живот, развиващ се в утробата ти, е невероятно пътешествие, изпълнено с емоции, промени, отговорности и предизвикателства.

През този период вашето тяло ще претърпи големи психологически промени, които подпомагат адаптацията на майчиния организъм и подготовката му за процеса на раждане и прехода към родителството.

Едновременно с това ембрионът се развива от една клетка до сложен организъм: започва един уникален човешки живот.
Бременността може да протече различно при отделните жени, а дори отделните бременности при една и съща майка се отличават една от друга. Изумително е колко силни емоции изпитва бременната жена.
Емоциите, свързани с бременността траят девет месеца, но радостта от майчинството продължава цял живот!

 

През първите две седмици от менструалния цикъл вашето тялото се подготвя за овулация.
Хормоните стимулират яйчниците да произведат яйцеклетка, която се освобождава във фалопиевата тръба. Освобождаването на яйцеклетката, наречено овулация, се случва приблизително две седмици след първия ден от менструалния цикъл. След като се осъществи овулацията, яйцеклетката се придвижва по маточната тръба, където се осъществява и оплождането. В същото време хормоните подават сигнали на лигавицата на матката, която се подготвя да приеме оплодената яйцеклетка.
Зачеването се случва, когато сперматозоидът и яйцеклетката се обединят, за да образуват едноклетъчен обект, наречен зигота, която съдържа 46 хромозоми (23 от майката и 23 от бащата).
Тези хромозоми ще определят генетичния състав на плода и в крайна сметка всички физически характеристики на вашето бебе.

Полът на плода вече е определен при оплождането, в зависимост от това дали яйцето получава X или Y хромозома от сперматозоидната клетка. Ако яйцето получи X хромозома, бебето ще бъде момиче; една Y хромозома означава, че бебето ще бъде момче.

Скоро след оплождането зиготата
се придвижва надолу по маточната тръба към матката и в същото време започва да се дели, за да образува многоклетъчна структура. Когато достигне до матката, бързо разделящата се купчинка от клетки, известна като бластоцист, е разделена на две части.
Вътрешната група клетки образува ембриона, а външната група клетки оформя мембраните, които имат задачата да подхранват и защитават ембриона. При контакт с маточната лигавица, бластоцистът се прикрепва към нея, за да черпи хранителни вещества. Този процес се нарича имплантация.

След като ембрионът се имплантира в стената на матката, вашето тяло започва да отделя хормон, наречен човешки хорион гонадотропин (hCG). Нивото му може да бъде определено в медицинска лаборатория и по този начин да бъде потвърдено наличието на бременност.

Хормоните на бременността като естроген и прогестерон могат да предизвикат симптоми, включително умора, чувствителност на гърдите или гадене, особено през първите три месеца.

Вашето вълнуващо пътуване току-що започна …