This page is also available in Español Español, English English, Italiano Italiano, Ελληνικά Ελληνικά, Magyar Magyar, Srpski Srpski, Lietuviškai Lietuviškai

Петата седмица от бременността е времето, в което повечето жени осъзнават, че най-вероятно са бременни. Това е първата седмица слез закъснението на менструацията.

 

Вероятно започвате да усещате симптомите на бременността като напрежение в гърдите, умора или сутрешно гадене.
Запомнете, това е период в живота ви, в който е от решаващо значение да се откажете от лошите навици и да промените начина си на живот, освен, ако вече не сте го направили.

Тези ранни месеци от развитието на бременността са от съществена важност за развитието на вашето бебе. С няколко ключови стъпки сега можете да помогнете за съхранението на здравето на вашето дете, както и на вашето собствено здраве.

Осигурете си ранна пренатална грижа. Добрата пренатална грижа е от съществено значение за здравето на вашето бебе, както и за вашето здраве. Време е да изберете лекар или акушерка и да планирате първото си посещение.

Вземайте своите пренатални витамини. Почти всички пренатални витамини съдържат повече фолиева киселина, желязо и калций, отколкото се съдържат в стандартните мултивитаминни препарати.

Необходимо е да приемате повече фолиева киселина още когато правите опити да забременеете, както и през първия триместър, тъй като тя значително намалява риска бебето да развие дефекти на невралната тръба кото спина бифида.

Консултирайте се с вашия лекар относно всички медикаменти, които приемате.

Спрете пушенето. Пушенето увеличава риска от множество проблеми, включително спонтанен аборт, проблеми с плацентата и преждевременно раждане. Също така, забавя растежа на плода и увеличава риска от мъртво раждане или синром на внезапна детска смърт.

Спрете алкохола. Дори с едно питие дневно излагате вашето бебе на възможността да бъде с ниско тегло. Нараства и рискът от проблеми с паметта, речта, нарушено внимание и хиперактивност.

 

Развитие на бебето:

Дълбоко в утробата ви вашият ембрион расте с бързи темпове. В този момент той е с размер на сусамово семе. Сега той се състои от три слоя клетки – ектодерма, мезодерма и ендодерма, които занапред ще оформят всички тъкани и органи.

През тази седмица жизнено важните органи на бебето растат. Сърцето, централна нервна система, костите и мускулите се образуват бързо и се формира скелетът.

Освен това, сърчицето на вашето бебе се развива бързо. Водейки началото си от първичната сърдечна тръба, се разделя на четири камери и започва да изпомпва кръв.
Някои ултразвукови апарати могат да уловят сърдечния ритъм на бебето още в пета седмица.

Вашето бебе вече има някои собствени кръвоносни съдове и кръвта започва да циркулира.

 

Една нишка от тези кръвоносни съдове свързва бебето с вас и ще даде началото на пъпната връв.