This page is also available in Italiano Italiano, English English, Español Español, Srpski Srpski, Lietuviškai Lietuviškai, Magyar Magyar

През тази седмица нещата се променят бързо. Вие достигнахте края на първия ключов етап от бременността, което означава, че вашите хормони ще накарат неприятните симптоми постепенно да отшумят. Освен това, може би вече сте готови да споделите новината за вашата бременност с близки и приятели. Вълнуващо, нали!

 

От тази седмица вашето бебе вече се нарича“фетус” или плод. Това е периодът на големите промени: фетусът е напълно оформен, вече има всички органи, мускули, кости и крайници; от сега до раждането плодът ще продължи да нараства. Главичката може да се завърта, гръбначният стълб, ръцете и краката са видими, пръстите на ръцете и краката са напълно разделени и дори започват да им порастват нокътчета. Започва да се събира околоплодна течност, тъй като бъбреците на бебето вече функционират и отделят урина. Чревните мускули започват да извършват перисталтични движения. Хипофизата започва да произвежда хормони.

От темето на главичката до края на гръбначния стълб плодът е около 65 мм и тежи 18 грама.

Вашето бебе е на път да навлезе в етапа на растеж и съзряване, в който органите и тъканите ще растат и ще се развиват бързо.

В 12-та седмица на бременноста сте в последната седмица на третия месец, което означава, че завършвате първия си триместър. Постоянното усещане за гадене и умора трябва да започне да отшумява. Вероятно ще установите, че апетитът ви се възвръща и мисълта за храна вече не е толкова неприятна.

Имайте предвид, че трябва да обърнете внимание на диетата си, за да се уверите, че теглото ви не нараства твърде много, което може да доведе до усложнения като гестационен диабет, високо кръвно налягане и болки в гърба и краката. Освен това, ще трябва да носите твърде голямо допълнително тегло, което ще ви уморява повече.

Това е и времето,  което рискът от спонтанен аборт спада значително, но все още е жизненоважно да обръщате внимание на предупредителни признаци, които могат да показват проблеми. Те включват: кървене с контракции, зацапване, което продължава три или повече дни, силна болка или спазми, които траят цял ден.

Ако сте се чувствали особено уморени през първия триместър, на този етап вероятно ще започнете да възстановявате енергията си. Също така може да започнете да усещате необходимостта да носите по-свободни и удобни дрехи, тъй като утробата ви расте, за да осигури място на бързо развиващия се плод.

Поддържането на перфектно физическо здраве е от съществено значение както за вашето благополучие, така и за това на плода. Приемайте здравословна храна и не забравяйте да вземете всички необходими хранителни добавки, препоръчани от вашия лекар. Редовните упражнения също могат да помогнат за поддържането на здравето ви в този важен период.

Дванадесета гестационна седмица може би е подходящо време, за да започнете да правите упражнения на Кегел за укрепване на вагиналните мускули. Това може да ви бъде от полза при раждането и възстановяването след бременността. Ако не сте сигурни как да правите упражненията на Кегел, говорете с вашия лекар. Ако се включите в някое от училищата за бременни, може също да ви поднесат информация за тях.

По време на бременността е необходимо да се направят промени в начина на живот, както и след раждането. Повечето жени се опитват да полагат съзнателни усилия и да направят всичко възможно, за да имат здраво бебе. Старайте се да останете позитивни, за да се справите с реалностите на нашия съвременен живот и света, в който живеем.