This page is also available in Srpski Srpski, English English, Ελληνικά Ελληνικά, Lietuviškai Lietuviškai, Italiano Italiano, Magyar Magyar

Добре дошли в 15-та седмица от вашата бременност! Вие сте бременна вече два месеца и две седмици. Ако това е вашата втора (или трета или дори следваща) бременност, може би вече е видимо. Ако е първа бременност, вероятно ще трябва още малко да почакате.

 

Знаете ли, че вашето бебе може да диша под вода? В 10-та и 11-та седмица плодът започва да вдишва и издишва малки количества амниотична течност, което помага на белите дробове да растат и да се развиват.

Характерно за тази седмица е, че завършва формирането на всички жизненоважни органи. Вече може да се отпуснете, периодът на висока чувствителност на бебето и потенциални аномалии отминава. Повечето бебета в момента преживяват бързи промени и в рамките на няколко седмици тяхната дължина ще се удвои. Яйчниците и тестисите се образуват заедно с външните полови органи, но дори най-модерният ултразвук не може да определи със сигурност дали бебето е момче или момиче. Размерът на главата е все още пропорционално по-голям от тялото, почти половината от размера на тялото. Клепачите са затворени.

В тази седмица кръвообращението между бебето и матката вече функционира и по този начин плацентата изпълнява своята главна функция, която се състои в храненето на плода чрез кръвта на майката. От върха на главата до края на гръбнака бебето е с дължина около 55 мм и тежи 10 грама.

Симптоми, които може да продължавате да изпитвате все още:

  • повишаване на апетита, със или без характерните прищевки или напротив – отвращение         от храната
  • гадене и повръщане
  • умора, въпреки че може да започнете да се чувствате по-енергични
  • подуване на корема, газове, запек или киселини в стомаха
  • чувствителност на гърдите
  • повишено слюноотделяне
  • замаяност или отмаляване

Някои коремни болки или дискомфорт са нормални при бременност, тъй като коремните мускули и връзки се разтягат, за да направят място на растящата утроба. Докато някои жени започват да забелязват, че сутрешното им неразположение започва постепенно да отминава, други все  още нямат облекчение. Ако сте от  първата група, може да забележите, че вече жадувате за определени храни, докато други не искате да погледнете. Така или иначе, убедете се, че диетата ви е балансирана и здравословна и вземайте добри пренатални витамини.

Друг начин да поддържате здравето си по време на бременност са редовните упражнения. Обсъдете с вашия лекар желания от вас режим на движение и спорт, за да бъдете сигурни, че са безопасни.

На този етап от бременността e подходящо да планирате едно романтично пътуване с партньора си. Препоръчваме ви да осъществите това пътуване през второто тримесечие, тъй като това тогава ще се почувствате най-енергични, а освен това се съмняваме, че ще ви се иска да пътувате много, след като навлезете в трето тримесечие.

Също така, това е добра възможност да заздравите връзката с партньора си преди бебето да е започнало да заема сериозна част от вашето време и внимание.