This page is also available in Srpski Srpski, English English, Lietuviškai Lietuviškai, Italiano Italiano, Ελληνικά Ελληνικά, Magyar Magyar, Español Español

От тази седмица официално ембрионът може да бъде наречен плод и тази промяна ви носи куп други промени в развитието на бебето.

 

Ако можехте да видите бебето отблизо, щяхте да бъдете изненадани колко много прилича то на възрастен човек!

Пръстите са напълно развити, както и повечето големи стави като лакти, рамене, колене и глезени. Виталните органи, включително бъбреците му, червата, мозъкът и черният дроб са на мястото си и започват да функционират, въпреки че те ще продължат да се развиват занапред по време на бременността.

Очертанията на гръбнака са ясно видими през полупрозрачната кожа, а от гръбначния мозък излизат гръбначномозъчните нерви.

Зъбните папили се появяват тази седмица, оповестявайки пристигането на малките зъбки на бебето, които се образуват под венците. Тези бели перлички няма да пробият венците, докато бебето ви не е приблизително шестмесечно.

На десет седмици бебето ви практически плува в матката и щом го видите на ултразвук, не можете да повярвате, че вашето бебе се движи без да усещате! Това е съвсем нормално, защото за да усетите тези движения, те трябва да са достатъчно силни и бебето трябва да е по-голямо.

Ако не сте се оглеждали в огледалото напоследък и не сте изследвали вашето ново бременно тяло, поемете дълбоко въздух, свалете дрехите си и застанете пред огледалото. Първото нещо, което вероятно ще забележите след 10 седмици на бременността, е леко закръглената долна част на корема. Това е вашата нарастваща матка, чийто размер сега наподобява малък грейпфрут.

Вашето бебе е с дължина около 35 мм и тежи 5 грама.

Най-честите симптоми в 10-тата седмица на бременността:

  • Болка от разтягане на кръглите връзки. Не се изненадвайте, ако започнете да усещате опъване или болки в корема, тъй като той се разширява, за да приеме вашето растящо бебе
  • Нарастване на гърдите
  • Сутрешно гадене
  • Промени в настроението
  • Умора
  • Вените стават по-видими

Пренаталните тестове са един от многото начини, по които вашият лекар ще провери доброто състояние на вас и вашето растящо бебе.

Тестовете за скрининг за първи триместър могат да започнат още от 10-та седмица.

Обикновено включват кръвни изследвания и ултразвук, тестват цялостното развитие на бебето и проверяват дали бебето ви е изложено на риск от генетични аномалии като синдрома на Даун.

Какво представлява синдромът на Даун?

Синдромът на Даун е аномалия, която възниква още при зачеването и се състои в наличието на едно допълнително копие на хромозома 21. Гените кодират информация за функционирането на клетките и контролират растежа и развитието на организма. Гените са разположени върху 46 хромозоми (22 двойки автозоми и една двойка полови хромозоми). Може да не подозираме наличието на генетична аномалия, освен ако няма фамилна обремененост. Находката от ултразвуковото изследване или някои рискови фактори, свързани с майката могат да изострят вниманието ни. Тризомии 21, 18 и 13 представляват допълнителни копия от съответните хромозоми и причиняват сериозни заболявания.

Децата със синдром на Даун имат умствена изостаналост, характерен външен вид, слаб мускулен тонус (хипотония), могат да имат и нарушения в други органи и системи.  Степента на проблемите варира, като някои хора се нуждаят от много повече помощ при ежедневните дейности, а някои живеят почти независимо. Някои имат нужда от медицинско лечение за нарушения като сърдечни дефекти или проблеми със зрението. Въпреки предизвикателствата обаче, някои хора с това състояние водят богат и пълноценен живот.

Скринингът в първия триместър е рутинен, не включва инвазивни процедури и не представлява риск за майката и бебето. Резултатите може да изискват допълнително тестване, но преценката за това е индивидуална.

Днес, благодарение на пренаталното изследване, можем да знаем пола на плода и да диагностицираме някои генетични аномалии и малформации.

Атенаталният скрининг включва различни тестове, които ще ви бъдат предложени през първия и втория триместър. Някои тестове за синдрома на Даун се превърнаха в рутинна част от дородовото проследяване на плода. Решението дали да направите тест или не, ще бъде изцяло ваш избор. Вашите акушерки и лекари ще ви подкрепят, каквото и да решите.

  • Скрининговите тестове не дават категоричен отговор. Те просто ви казват дали е по-голяма вероятността вашето бебе да има синдром на Даун. Тестовете за скрининг не носят риск от спонтанен аборт.
  • Диагностични тестове се предлагат само на жени, чиито скринингови тестове показват възможна по-голяма вероятност за синдрома на Даун. Диагностичните тестове, като например вземането на проби от хорионните въси (хорионбиопсия) и амниоцентезата, дават категорични резултати, но имат и свързан риск от спонтанен аборт.
  • НИПТ е ново неинвазивно пренатално тестване, което ще открие почти всички бременности, засегнати от тризомия 21 (синдром на Даун), тризомия 18 (синдром на Едуард) и тризомия 13. С обикновена кръвна проба можете да разберете дали вашето бебе има риск от хромозомна аномалия.

НИПТ не представлява риск за майката или бебето, има висока чувствителност и много нисък процент фалшиво положителни резултати.

Американският Колеж по Акушерство и Гинекология (ACOG) и Международната Асоциация за Пренатална Диагностика (ISPD) заедно с други професионални общества заявяват, че НИПТ е налична възможност за скрининг за всички бременни жени.

Tranquility установява наличието на тризомия 21 (Синдром на Даун) с чувствителност над 99,9%.