This page is also available in Italiano Italiano, English English, Srpski Srpski, Ελληνικά Ελληνικά, Español Español, Magyar Magyar, Lietuviškai Lietuviškai

Oевета седмица от бременността може да не ви се стори по-различна от осма, но вашето бебе е почти напълно развито в миниатюрен вид и продължава да расте.

 

Чудите ли се понякога каккъв ще бъде цветът на очите на вашето бебе? Цветът е започнал да се появява в малките му очи и дори вече има клепачи. Удивително, но вкусовите брадавици вече се формират на езика му. На девет седмици вашето бебе е пораснало до 22 см от главата до петите.

През тази седмица започват да се образуват репродуктивните органи, както и някои други ключови органи като панкреасът и жлъчният мехур. В този момент бебето ви се е удвоило, а главата му, която е около половината от цялото тяло, е прибрана до гърдите му.

Костите и хрущялите започват да се образуват, ръцете и краката растат, образуват се пръстите. Сега червата са напуснали пъпната връв и се движат към стомаха, тъй като тялото расте и вече има повече място. Бебето ви започва да се движи в утробата, но ще са необходими няколко седмици, преди да почувствате това.

Първият триместър може да е труден. Сутрешното гадене, изтощението, тревогите могат да ви накара да се чувствате депресирани или несигурни. Не се предавайте! Това няма да продължи дълго.

Тъй като обемът на кръвта ви продължава да се увеличава, това може да доведе до замаяност, често уриниране, изпъкнали вени на ръцете и краката или дори кръвотечение от носа. Тази допълнителна кръв във вашето кръвообращение има важни функции. Тя ще ви помогне да защитите бебето си, когато се изправите или легнете и ще компенсира кръвозагубата, която съпътства раждането.

Говорейки за кръвотечение, обърнете внимание, че вагинално кървене може да настъпи през първия триместър без да бъде непременно причина за тревога. Имайте предвид обаче, че то може да е признак за извънматочна бременност или спонтанен аборт, така че трябва да се обадите на лекаря незабавно, ако почувствате кървене.

Поддържайте се здрави и във форма. Приемайте здравословни храни, спете достатъчно и правете упражнения (с одобрението на вашия лекар). Упражненията ще ви помогнат да редуцирате стреса и да предотвратите обичайния при бременност дискомфорт.

Продължавайте да приемате малки порции, но редовно. Това не е моментът да се опитвате да отслабнете. Каквото и да е било теглото ви преди да забременеете, сега е важно е да поддържате здравословна и  балансирана диета.

Знаете ли, че сушените кайсии съдържат фолиева киселина, калий, калций и магнезий? Те са чудесна възможност да попълните железните депа в организма и да предотвратите анемия, а също така могат да повлияят благоприятно на забавената перисталтика през бременността.

Тази седмица също е подходяща да започнете да мислите за това, което ще предприемете, ако лекарят Ви предложи някакъв генетичен тест. Може да имате много въпроси, които е важно да му зададете. Първо, разбира се, дали ползите от теста надвишават възможните рискове за здравето. Може да отделите повече време за разговор с Вашия лекар или генетичен консултант преди да вземете това решение.

В днешно време последните технологични постижения позволиха разработването на нови скринингови тестове, които правят медицинските процедури по-малко инвазивни и по-достъпни.

Всъщност, новите молекулярни генетични технологии улесняват неинвазивното пренатално тестване (НИПТ) чрез анализ на свободна фетална ДНК (cffDNA) в майчината плазма. 

Това е задълбочено изследване в пренаталния период, което е значително по-надеждно от стандартните използвани методи като биохимичния скрининг.

Скринингът на свободната фетална ДНК, който беше въведен през 2011 г. в няколко страни, изисква единствено обикновена кръвна проба от бременната. Изследват се свободните фрагменти от ДНК на плода, циркулиращи в майчината кръв, което дава възможност да бъдат установени аномалии като синдром на Даун.

Tranquility е неинвазивен пренатален тест на швейцарската биотехнологична компания Genoma. Дава възможност за ранно откриване на най-честите тризомии, включително синдром на Даун.

Друго, което може да обмислите с вашия партньор: Бихте ли прекратили бременността си, ако откриете, че вашето бебе има сериозен вроден дефект? Ако не, би ли било полезно да разполагате с тази информация предварително, за да имате възможността да се подготвите за отглеждане на дете със специални нужди? Най-вероятно няма да ви се наложи да вземате подобни решения (между 90 и 95% от бременностите завършват с раждане на здрави бебета), но може да прецените, че предпочитате да бъдете подготвени предварително, вместо да бъдете изненадани.