This page is also available in Español Español, English English, Italiano Italiano, Ελληνικά Ελληνικά, Srpski Srpski, Magyar Magyar, Lietuviškai Lietuviškai

Основните градивни блокчета в тялото на вашето бебе почти са заели местата си.

Тази седмица ще отбележи края на ембрионалния етап в развитието на вашето бебе. Това означава, че основните градивни елементи в неговото тяло почти са заели местата си.

Чертите на лицето му са по- ясно изразени: лицето се формира, очите и ушите са по-ясно видими и бебето вече може да отваря устата си. Върхът на носа му е забележим.

Жизнено важните органи вече са образувани: сърцето, мозъка, белите дробове, бъбреците, черния дроб и чревния тракт. Бронхите започват да се разклоняват. Ултразвукът регистрира ударите на сърцето и те са много по-учестени от вашите, около 160 удара в минута.
През тази седмица се случват много промени в тялото на бебето: ръцете му са достатъчно дълги за да се срещнат пред гръдния кош, краката също се удължават. Въпреки това глезените, бедрата, коленете и пръстите на краката не са така отчетливи. Ембрионалната опашка почти е изчезнала и участъкът, в който се е намирала, се превръща в опашна кост.

Невроните в мозъка на вашето бебе се разклоняват, образувайки първична нервна система. Частта от мозъка, отговорна за обонянието също се сформира.

Тялото ви върши чудесна работа, помагайки на бебето да расте, но увеличеният кръвоток, хормоните на бременността и растящата ви утроба могат да доведат до появата на разширени вени. Това се случва когато има кръвонасядания в слабите места на вашите вени, което ги кара да се  издуват под кожата ви. Симптомите често започват да се появяват през първия триместър. Ако ви причиняват някакъв дискомфорт, трябва да споменете за това на вашата акушерка или лекар по време на прегледа.

Въпреки, че е малко вероятно да сте натрупали килограми, някои части от вашето тяло определено нарастват. Вероятно сте забелязали, че гърдите ви изглеждат по-големи. Това се дължи на хормоните на бременността, които предизвикват уплътняването им, както и увеличаване броя на млечните канали. Вероятно скоро ще имате нужда от сутиен с по-голям размер и по-добра поддръжка.

Научете за пренаталните изследванията през първия триместър:

Вашият лекар или акушерка ще ви предложи набор от тестове по време на бременността, които могат да дадат информация дали вашето бебе има синдром на Даун или друга аномалия. Някои са относително прости кръвни тестове, докато други включват по-инвазивни процедури. Нито едно от тях не е задължително.

Поискайте от вашия лекар  да ви обясни какво представлява изследването и каква информация ще ви даде резултатът.

Настоящият диагностичен протокол се състои от биохимичен скрининг през първия триместър, последван от инвазивна процедура при положителни резултати.

Ранният биохимичен скрининг включва кръвен тест, който измерва нивата на два протеина в кръвта ви и фетална морфология, при която се измерва нухалната транслуценция.

Тестът комбинира резултатите от различни параметри:

  • Възраст на майката
  • Нухална транслуценция (ултразвуково имерване на нухалната гънка)
  • Серологично изследване (свързан с бременността протеин А и β- ЧХГ)

 

Инвазивни процедури:

  • Хорионна биопсия (ХБ) 10-13 седмица от бременността: Този диагностичен тест включва събиране на клетки от плацентата, които се изпращат в лаборатория за генетичен анализ. ХБ може да определи дали вашето бебе има някоя от стотиците хромозомни аномалии или други генетични нарушения

 

  • Амниоцентеза 15-20 седмица от бременността: това е процедура, при която малко количество околоплодна течност се взема от околоплодния сак (амниотичния сак), в който се намира плодът през бременността. Амниоцентезата се извършва под ултразвуково наблюдение. Използва се тънка игла, която преминава през корема и матката, като се внимава да не се засегнат органите в коремната кухина и плода. Взетата амниотична течност се изпраща в лаборатория за изследване.

Тези процедури причиняват стрес и дискомфорт на майката и семейството й, освен това има риск от спонтанен аборт около 1% от случаите.

 

НИПТ (неинвазивни пренатални тестове): по време на бременността в майчината кръв се намират свободни фрагменти от ДНК на плода още от 5-та гестационна седмица. Концентрацията на феталната ДНК нараства през следващите седмици и от 10- та седмица нататък количеството е достатъчно за да гарантира изключително висока точност на резултатите от теста.

Кралският колеж по акушерство и гиненкология твърди, че феталните ДНК-тестове дават нужната информация на бременната, като в същото време намаляват риска от спонтанен аборт в следствие на инвазивни процедури.

Tranquility е безопасен фетален ДНК тест на компанията Genoma Swiss Biotechnology за ранно откриване на най-честите тризомии, включително синдром на Даун.