This page is also available in Español Español, English English, Magyar Magyar, Srpski Srpski, Lietuviškai Lietuviškai, Ελληνικά Ελληνικά

Сърцето на бебето вече е разделено на лява и дясна камера. Появяват се пъпчици по ръцете и краката, които в последствие ще израстат в малки пръстчета.

 

През този етап се формират и първичните дихателни органи. Главата е много по-голяма в сравнение с тялото. Формирани са очната леща, ноздрите, панкреаса и бронхите.

Вашето бебе сега е с размерите на грахово зърно, около 10 мм и продължава да расте със забележителни темпове. Ембрионът бавно започва да се превръща в истински малък човек, с ръце и крака, и биещо сърце.

До 7 гестационна седмица изненадващо бебето ви вече е преминало през три различни етапа на формиране на бъбреците, но тази седмица  те ще придобият своя окончателен вид, в който ще бъдат готови за обработване на отпадъците. В следващите седмици те ще започнат да произвеждат урина, която ще бъде част от амниотичната течност.

На този етап от бременността трябва да сте много предпазливи при близостта някои животни. Овцете и агнетата може да са носители на инфекции, които да предизвикат спонтанен аборт, а котешките тоалетни (особено котешките изпражнения) могат да причинят паразитна инфекция – токсоплазмоза.

По време на бременността ще усетите промени в нивата на хормоните. Именно те са причина за много от симптомите, които може да почувствате.

След оплождането на яйцеклетката вашето тяло започва да секретира хормон, човешки хорион- гонадотропин (ЧХГ), който се използва за откриване на бременност. ЧХГ регулира нивата на естрогена и прогестерона и допринася за честото уриниране.

Нивото на прогестерона, който първоначално се произвежда от жълтото тяло, продължава да расте по време на бременността до раждането на вашето бебе.

В ранна бременност прогестеронът е отговорен за увеличаване на маточния кръвоток, изграждането и растежа на плацентата, както и синтезата на хранителни вещества от ендометриума (маточна лигавица).

Освен това, прогестеронът играе жизненоважна роля в развитието на плода, предотвратявайки преждевременно раждане и лактация, както и укрепва мускулите на тазовата стена, за да подготви тялото за раждането.

Плацентата също секретира прогестерон по време на бременността, но освен него секретира и други хормони, а именно:

 

  • Човешки плацентарен лактоген : смята се, че този хормон стимулира растежа на млечната жлеза, което е важно за кърменето на вашето бебе. Освен това играе роля при повишаване на нивата на хранителните вещества в кръвта ви, което е от жизненоважно значение за растежа и развитието на плода.
  • Кортикотропин – освобождаващ хормон: този хормон е отговорен не само за продължителността на вашата бременност, но и за растежа и развитието на бебето. На по-късен етап от бременността повишеното отделяне на кортикотропин – освобождаващ хормон и пренатален кортизол води до пълното изграждане на феталните органи. Освен това се смята, че кортикотропин – освобождаващият хормон предизвиква прилив на кортизол, който чрез изостряне на майчиното внимание и загриженост засилва връзката майка – бебе.

 

Друг много важен хормон по време на бременността е естрогенът, който е отговорен за развитието на феталните органи, растежа и функцията на плацентата, растежа на млечната жлеза, което ще бъде важно за кърменето на бебето след раждането.

Нещо повече, естрогенът е необходим за регулиране на нивата на другите хормони, синтезирани по време на бременностт