This page is also available in English English, Ελληνικά Ελληνικά, Magyar Magyar, Español Español, Italiano Italiano, Srpski Srpski

Бременността и раждането са две от най-значимите събития във вашия живот. И двете заслужават внимателно обмислени приготовлени.

Колкото повече научите за бременността, раждането и родителските грижи, толкова по- спокойно ще посрещнете всички промени, които настъпват с Вашето тяло и начина ви на живот.

Посещаването на училища за бременни и редовните прегледи  при вашия лекар, четенето на книги, както и разговорите с по-опитни родители са някои от начините да се подготвите за посрещането на вашето новородено.

Първият триместър от бременността е съпроводен от почти невидими, но все пак удивителни трансформации. Вашето тяло преминава през огромни промени, за да може да осигури място на растящия плод. Голямото приключение е на път да започне.

Вероятният термин на раждане (ВТР) се изчислява по първия ден от последната менструация и определя гестационната възраст на бебето по време на бременността. По този начин може да се проследи развитието на бебето. Въпреки това, само 1 от 20 жени раждат на точно определения ден (на термин).

3 –та седмица

Честито! Ако вашата яйцеклетка е успешно оплодена от спермата на партньора ви, зачеването е факт и ембрионът започва съществуването си, макар, че е твърде малък (колкото глава на топлийка).

В началото това е просто група от около 100 клетки, които се размножават и растат бързо. Външният слой от клетки ще образува плацентата, а вътрешният ембриона.

През седмиците след зачеването, вашата матка ще започне да подпомага развитието на плацентата и плода. Ще усетите значително повишение на нивата на хормоните, които ще са придружени от някои симптоми на бременността като умора и сутрешно неразположение. Някои миризми могат да причинят дискомфорт и да предизвикат гадене.

4-та седмица

Вероятно очаквате вашата менструация през тази седмица и ако това не се случи, това може би е един от първите признаци, че сте бременна.

Ако вече знаете, че сте бременна, открила сте по-рано отколкото повечето жени във вашето положение, има вероятност да сте много развълнувана или все още да се опитвате да свикнете с тази идея.

Когато ембрионът се имплантира в матката, може да се появи слабо кървене, което не бива да ви притеснява, тъй като това е абсолютно нормално. Има вероятност да не чувствате никаква промяна все още, но амниотичната кухина, която ще се напълни с течност, както и плацентата, която ще осигури кислород и хранителни вещества, които да подхранват бебето ви, вече ще се образуват във вашата матка.

Обадете се на вашия лекар за да планирате първото си пренатално посещение.

Въпреки, че вашето бъдещо бебе все още е твърде малко, то претърпява важно развитие в 4-тата седмица от бременността, така, че започнете приемането на пренатални витамини. Започнете ежедневия прием на фолиева киселина (поне 0.4 мг). Знаем, че в този момент има много неща, за които да мислите, но приемът на  фолиевата киселина е от изключителна важност, тъй като е доказано, че тя помага за предотвратяване появата на някои вродени дефекти.

Вашето бебе

От оплождането до 12-та г. с., плодът се нарича ембрион.

През първите 4 седмици от бременността ембрионът е прикрепен към жълтото тяло, което осигурява изхранването му. Впоследствие плацентата ще бъде напълно оформена и ще поеме задачата с пренасянето на хранителни вещества към ембриона. Ембрионът е обграден от течност, която запълва амниотичния сак.  Именно външният слой на амниотичния сак формира плацентата.

Клетки на плацентата врастват в богато кръвоснабдената стена на матката и осигуряват преноса на кислород и хранителни вещества към ембриона.

Самият ембрион е образуван от клетки, които се диференцират в три зародишни слоя.

Най-външния слой, ектодермата,  ще образува епидермиса, централната и периферна нервна система, очите, вътрешното ухо и много други тъкани..

Сърцето и кръвоносната система на бебето ще се образуват от средния пласт от клетки, наречен мезодерма. Този слой от клетки ще служи като основа за развитието на костите, бъбреците и голяма част от репродуктивната система на бебето.

Най-вътрешният слой от клетки, наричан ендодерма дава началото на епителната покривка на множество системи. Белите дробове, червата и пикочния мехур на бебето се развиват тук.