This page is also available in Magyar Magyar, English English, Ελληνικά Ελληνικά, Italiano Italiano, Srpski Srpski, Español Español, Lietuviškai Lietuviškai

По време на шестата седмица вашето бебе ще направи сериозни крачки в развитието си; започват да се формират неговите жизнени органи и системи.

 

Главичката на бебето е формирана. Сърдечният ритъм е видим. В главата се намират малки вдлъбнатини, от които ще се формират ушите, както и уплътнени тъкани, които ще се превърнат в очи.

Бебето има тяло, мозъкът му расте с бързи темпове, а от четири издутини ще се оформят ръчички и крачета. Формирани са устните и челюстта. Размерът на бебето сега е около 6 мм.

Основните промени през тази седмица: Нослето, устата и ушичките, които толкова много ще целувате след осем месеца започват да се оформят. Ако можехте да надникнете в утробата си, щяхте да видите една доста голяма глава и тъмни петънца там, където започват да се оформят очите и ноздрите на бебето.  Неговите формиращи се уши изглеждат като малки вдлъбнатини от двете страни на главата, а ръцете и краката – като пъпчици.

Сърцето му бие между 100 и 160 пъти в минута – почти два пъти по-бързо от вашето и кръвта започва да циркулира в тялото му. Червата на бебето се развиват и се появяват издутини от тъкан, които ще дадат началото на белите дробове. Хипофизната жлеза се формира, както и останалата част от мозъка, мускули и кости.

Може би ви е направило впечатление колко променливо е настроението ви –  може да чувствате унила днес, а весела утре.

Сега е моментът да бъдете наистина стриктни в диетата си и да сте сигурни, че приемате не само храни, зареждащи с енергия, но и да избягвате всички, които биха могли да навредят на вашето бебе.

Чистият въздух ще бъде от голяма полза за вас и бебето, докато бременността ви напредва. Тялото произвежда витамин Д, когато е изложено на слънчева светлина, затова опитайте за се излагате на слънце колкото може повече.

На този етап може и да не се чувствате толкова много бременна, тъй като има малко видими физически промени в тялото ви. Може, обаче, да започнете да усещате следните симптоми:

Поради нарастването на нивата на прогестерона и естрогените може да изпитвате някои недотам приятни симптоми като промени в настроението и сутрешно гадене.

 • Сутрешното гадене може да ви накара да се чувствате уморени и нещастни, независимо дали води до промени в теглото ви
 • Гадене и повръщане
 • Умора
 • Подуване на корема
 • Гастроинтестинални симптоми като газове, киселини и нарушено храносмилане
 • Чувствителност на гърдите
 • Повишен апетит
 • Изостряне на обонянието
 • По-често уриниране и уриниране през нощта

Въпреки, че е началото на вашата бременност, списъкът със задачи нараства. Това е подходящо време да планирате посещение при вашия лекар. Той ще ви прегледа и ще назначи необходимите изследвания не само за да потвърди бременността ви, но и за да оцени вшето здраве.

За да се грижите за вас и вашето бебе по време на бременността, имайте предвид следното:

 • Не забравяйте да не консумирате алкохол и да не пушите през бременността, както и да избягвате всички токсични вещества, например лекарства.
 • Не пропускайте да обсъдите с вашия лекар всички медикаменти, които приемате, за да сте сигурни, че можете да продължите да ги вземате.
 • За да подхранвате себе си и бебето, осигурете си здравословна храна и подходящи пренатални витамини.